Toernooidirecteur Richard Krajicek in actie voor de Koningspelen
NOS Sport

In 2019 wil Krajicek zijn masterstoernooi hebben

De huidige editie mag dan door de afzegging van Roger Federer ernstig zijn gedevalueerd, dat neemt niet weg dat toernooidirecteur Richard Krajicek onverminderd ambitieus blijft om het ABN Amro-toernooi een hogere status te geven op de tenniskalender. Met ingang van 2019 hoopt Krajicek zijn toernooi onder te brengen in de masters-serie.

Hij hoopt nog jaren zijn rol als toernooidirecteur te mogen vervullen. "Als ik gevraagd word, met heel veel plezier. Ik wil dit nog heel lang blijven doen", zegt Krajicek. Onder zijn bewind verkreeg Rotterdam de status van 500 punten-toernooi, maar Krajiceks uiteindelijke doel is een 1000 punten-toernooi, ook wel een masterstoernooi genoemd.

Topspelers

De masterstoernooien zijn na de grandslamtoernooien de grootste toernooien. Spelers uit de top-30 zijn verplicht om daar aan mee te doen. De gehele tennistop zou dan naar Rotterdam komen, maar alle licenties zijn bezet.

"Maar in 2019 kan alles veranderen", zegt Krajicek. "Het contract over de huidige kalenderopzet van de ATP loopt in 2018 af en dan komt er misschien een nieuwe indeling. Dus iedereen dient nu al zijn ideeën in. Ik ook. Zeker."

Krajicek wil met ABN Amro van groter naar grootst

Ook de sponsor, ABN Amro, toont zich wat dat betreft ambitieus. "Wij luisteren naar Richard, het is een mooie droom. Daar gaan we zeker serieus naar kijken", aldus Ernst Boekhorst, hoofd sponsoring bij de bank.

Krajicek: "Als er nieuwe licenties worden verdeeld, moeten we vooraan staan. Überhaupt zou een 1000-toernooi in februari al veel helpen. Daar moeten alle spelers naartoe en daar liften de toernooien omheen op mee."

"De voormalig directeur van de masters in Parijs zei al eens tegen me: jullie moeten onze licentie hebben. Dit is een veel beter toernooi."

Beloning voor 43 jaar loyaliteit

Het ABN Amro-toernooi staat te boek als een van de beter georganiseerde toernooien op de ATP Tour. Het is ook nog eens het grootste indoortoernooi ter wereld. Alle ingrediënten zijn er dus.

Krajicek: "Het wordt ook wel tijd dat we beloond worden voor 43 jaar loyaliteit van onze sponsor en voor onze manier van organiseren. We zijn trendsetters met ons VIP-dorp. Andere toernooien komen hier kijken om te leren. Dat zegt genoeg."

Een vrouwentoernooi?

De voormalig Wimbledon-winnaar droomt nog even verder en bespreekt ook de mogelijkheid om een vrouwentoernooi toe te voegen aan zijn evenement. "Dat zou heel leuk zijn, maar wel lastig."

"Ook daar zijn de licenties schaars en dan wil ik minimaal een licentie-2, dan kun je top-10-speelsters halen. Het moet wel gelijkwaardig zijn aan de heren, anders werkt het niet", zegt Krajicek.

Boekhorst reageert vol verbazing op de woorden van Krajicek. "Ik geloof niet dat hij dat gezegd heeft. Serieus? Het lijkt me bijna niet haalbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl