NOS Nieuws

Europese aanpak van antibiotica-resistentie

Europese landen gaan met elkaar de strijd aan met antibiotica-resistentie. Ze gaan bekijken of er nieuwe antibiotica kunnen worden ontwikkeld, of alternatieve middelen tegen infectieziektes. Dat hebben ministers van Volksgezondheid en Landbouw afgesproken op een conferentie in Amsterdam.

Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Dat komt onder meer doordat in de zorg en in de veehouderij heel veel of onzorgvuldig antibiotica worden gebruikt. Kwalen die eenvoudig te genezen zijn, zoals een blaasontsteking, kunnen daardoor weer levensbedreigend worden.

Nederland had als voorzitter van de EU de conferentie in Amsterdam georganiseerd. Minister Schippers en staatssecretaris Van Dam deden er een oproep om terughoudender te zijn met het gebruik van antibiotica.

Tijd voor actie

Schippers waarschuwde dat de wereld het risico loopt om een van de kostbaarste geneesmiddelen uit de geschiedenis van de mensheid te verliezen. "Het is nu tijd om tot actie over te gaan. Laten we voorkomen dat we over tien jaar met elkaar moeten concluderen dat we hebben gefaald", zei ze. De 27 andere aanwezige EU-ministers sloten zich daarbij aan.

De geneesmiddelenfabrikanten noemen de gezamenlijke aanpak de juiste weg naar succes. Ze willen eraan meewerken door kennis te delen met elkaar en met de overheden. "Daarnaast nemen wij de ontwikkeling van nieuwe antibiotica voortvarend ter hand", zegt de Nederlandse branche-organisatie Nefarma.

Sluipmoordenaar

De fabrikanten noemen antibiotica-resistentie een sluipmoordenaar. "In Nederland worden relatief weinig antibiotica voorgeschreven, maar in heel Europa overlijden jaarlijks ongeveer 25.000 mensen door antibiotica-resistentie. Ook is berekend dat 1,5 miljard euro aan zorgkosten kan worden bespaard als beter met de middelen wordt omgesprongen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl