Controle bij de Duits-Nederlandse grens
NOS Nieuws

Nieuwe Europese eisen aan Griekse grenscontroles

De ambassadeurs van de 28 EU-landen zijn het eens over aangescherpte eisen aan Griekenland om zijn buitengrenzen te bewaken. Binnen drie maanden moet dat land betere controles uitvoeren om na te gaan of iemand een vluchteling is die kans maakt op asiel, of een 'gewone' migrant die Europa binnen wil komen.

Op Griekenland wordt al een tijd druk uitgeoefend om zijn grenscontroles te verbeteren, maar de andere EU-landen zijn niet tevreden over de resultaten. Veel landen, waaronder Duitsland en Oostenrijk, hebben daarom al besloten binnen het 'paspoortvrije' Schengengebied toch weer grenscontroles te houden.

Nederland doet steekproeven met mobiele controleposten om mensensmokkelaars en 'economische vluchtelingen' aan de grens tegen te houden.

De ambassadeurs hopen dat de EU-ministers komende vrijdag hun plan overnemen en dat die vervolgens de Europese Commissie opdracht geven het uit te voeren.

Oprekken

Alles is erop gericht om in mei te kunnen concluderen dat "Schengen weer goed werkt", zoals in Brussel wordt gezegd. Dan loopt de eerste termijn af waarin EU-landen weer hun grenzen mochten controleren. Als er tegen die tijd geen verbetering is aan de buitengrenzen van Griekenland, zal de termijn voor grenscontroles binnen Schengen worden opgerekt tot twee jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl