NOS Nieuws

Rutte: Turkse inspanningen beginnen te werken

'We zijn er nog niet, maar duidelijk dat Turkse inspanningen grote effecten hebben'

Het aantal vluchtelingen van Turkije naar Europa begint af te nemen. Dat zei premier Rutte na een ontmoeting met zijn Turkse collega Davutoglu in Den Haag.

"Waar we nog maar een week geleden spraken over duizendtallen per dag, spreken we nu over enkele honderden per dag", aldus Rutte. Volgens hem beginnen de Turkse inspanningen effect te hebben.

Cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR (.pdf) laten inderdaad een scherpe daling zien eind vorige week van het aantal vluchtelingen dat Griekenland bereikte vanuit Turkije. Maar deze week is dat aantal terug op het niveau van begin vorige week.

Rutte ontving Davutoglu als voorzitter van de EU. Hij zei verder dat alles erop is gericht de afspraken tussen de EU en Turkije over opvang van vluchtelingen na te komen. Hij noemde Turkije een onmisbare partner. Hij benadrukte dat Turkije nu zo'n 2,6 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt. Volgens de premier verdient Turkije daarvoor complimenten.

Oproep aan Rusland

Rutte herhaalde dat Europa te lang heeft gedacht dat de opvang van Syrische vluchtelingen vooral een Turks probleem is. Hij vindt de situatie rond de nieuwe vluchtelingenstroom uit Syrië zorgwekkend. De premier riep alle partijen op, inclusief Rusland, om af te zien van aanvallen op burgers en om humanitaire hulp toe te laten.

Hij wees op een VN-resolutie daarover. Volgens Rutte lijken de Russische luchtaanvallen in het noordwesten van Syrië hiermee in strijd.

De premier steunt het plan van Duitsland en Turkije om de NAVO in te zetten tegen mensensmokkelaars in de Egeïsche Zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl