De mug die het zika-virus verspreidt
NOS Nieuws

'Noodsituatie WHO om zika-virus zeer begrijpelijk'

Er is nog zo weinig bekend over het zika-virus dat snel onderzoek ernaar van het grootste belang is. Dat hebben hoogleraren en deskundigen van het RIVM gezegd tijdens een briefing aan Tweede Kamer.

Kamerleden vroegen zich onder meer af of hoe de onlangs door de WHO afgekondigde noodsituatie zich verhoudt tot het gegeven dat er nog zo veel onduidelijk is over de ziekte. Ging die stap niet te ver? Maar volgens de deskundigen is de maatregel goed te begrijpen, juist vanwege alle onduidelijkheid.

De WHO heeft landen in Europa opgeroepen om maatregelen te nemen tegen de Aedes-mug, en mensen goed te informeren over de risico's van beten door muggen die met het zika-virus zijn geïnfecteerd.

In Nederland zijn nu zo'n twintig mensen besmet met het zika-virus, zei minister Schippers vorige week. Het gaat om mensen die het virus hebben opgelopen in Suriname. Van een Nederlandse man die gisteren in Suriname overleed wordt onderzocht of het door het zika-virus kwam.

Volgens de onderzoekers die in de Tweede Kamer te gast waren, is er nog heel veel onderzoek nodig. Deels is dat ook al in gang gezet.

Onderzoek

Vooral het ontwikkelen van een test die bij patiënten kan vaststellen of ze besmet zijn met het zika-virus is van groot belang, zei hoogleraar Koopmans van het Erasmus Medisch Centrum. Andere vragen zijn: is het virus gaandeweg veranderd, en hoe zit het met de resistentie?

Een groep onderzoekers van het Erasmus MC vertrekt binnenkort naar Suriname om daar onderzoek te doen, onder meer naar de eigenschappen van het virus en de effecten van zika op het zenuwstelsel. "We gaan onderzoeken óf en wat de link is tussen een zika-infectie aan de ene kant en hersenvliesontsteking en het syndroom van Guillain-Barré aan de andere kant", aldus Koopmans.

Microcefalie

Ook zal het onderzoek zich moeten richten op het verband tussen het virus en gevallen van microcefalie, waarbij kinderen met een te kleine schedel geboren worden.

Artsen in Brazilië sloegen vorig jaar zomer alarm toen ineens veel kinderen met deze aandoening geboren werden. Zij zijn getekend voor het leven en kampen met allerlei hersenafwijkingen en beperkingen. Er bestaan vermoedens over een verband met het zika-virus, maar dat is niet aangetoond. RIVM-onderzoeker Van Dissel pleitte voor goed onderzoek hiernaar.

Tijgermug

De PVV wilde van de deskundigen weten hoe het zit met de muggen in Nederland. "De tijgermug komt soms voor in bedrijven die met bamboe werken", aldus Kamerlid Klever, die wilde weten wat het gevaar daarvan is.

Maar volgens de wetenschappers valt het mee. Daar waar het incidenteel kan voorkomen wordt het bestreden. Verder valt het volgens hen in Nederland vooralsnog mee omdat de bedreiging met name van de Aedes-mug uitgaat. De onderzoekers benadrukken wel dat alle preventie en onderzoek, ook op dit terrein, van groot belang is.

'Snel veel onderzoek nodig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl