Staking van PostNL-pakketbezorgers bij het depot in Breda
NOS Nieuws

Kamer wil hardere aanpak van PostNL

Minister Asscher en staatssecretaris Wiebes moeten meer doen tegen PostNL. De Tweede Kamer vindt dat het bedrijf te veel misbruik maakt van goedkope pakketbezorgers die alleen in schijn zelfstandig zijn. Volgens de Kamer moet de Inspectie SZW meer controleren en moet ook de Belastingdienst er veel strenger op toezien.

Tijdens een Kamerdebat spraken de politieke partijen hun zorgen uit over de situatie. Steeds meer pakketbezorgers werken formeel als zelfstandige, maar bezorgen in werkelijkheid alleen pakketjes voor PostNL. Zij krijgen minder betaald en hebben ook minder sociale rechten dan werknemers in vaste dienst.

Hofleverancier

Kamerlid Mei Li Vos van de PvdA noemde PostNL de hofleverancier van schijnzelfstandigen. "Van je werk moet je rond kunnen komen en je moet in Nederland niet structureel zo veel hoeven overwerken dat je je kinderen nauwelijks ziet. Dit is de situatie van veel zelfstandige pakketbezorgers die de facto op stukloon werken."

Voor veel pakketbezorgers bij PostNL is er niets zelfstandigs aan, vindt Vos. "Als je precies voorgeschreven krijgt hoe je moet werken en wanneer. Dat je een uniform aan moet en in wat voor auto je moet rijden. En die ene opdrachtgever is PostNL."

Wenkbrauwen

Ook woordvoerder Van 't Wout van de VVD zet vraagtekens bij de handelwijze van PostNL. "De VVD is voor zelfstandig ondernemerschap. Maar juist als je van zelfstandigheid houdt, moet je strijden tegen schijnzelfstandigheid. Iedereen moet zich aan de wet houden. Ook wij hebben te veel signalen gekregen die de wenkbrauwen doen fronsen."

Kamerlid Ulenbelt van de SP was zeer kritisch over Asscher. "De minister wil kampioen zijn in het bestrijden van schijnconstructies. En maakt er een speerpunt van tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap. Maar wat zijn de prestaties in eigen land? Bij PostNL lijkt er het afgelopen jaar helemaal niks veranderd."

Vos wil betere bescherming pakketbezorgers

Volgens Asscher heeft PostNL al geconcludeerd dat het zo niet verder kan. Het bedrijf heeft na een akkoord met de FNV alle pakketbezorgers aangeboden in dienst te komen. Alleen wil tot nu toe maar 10 tot 15 procent van de pakketbezorgers een vast dienstverband. "Om beter te kunnen handhaven, hebben we betere instrumenten nodig."

Staatssecretaris Wiebes ontkent dat PostNL geheime afspraken heeft met de Belastingdienst. "PostNL werkt met de VAR (Verklaring Arbeids Relaties). En verder zijn er geen aanvullende afspraken. Wat wel en niet mag is niet zo helder. Vandaar dat er nu vanaf 1 mei modelcontracten komen in plaats van de VAR."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl