Vermeer-pop aan de strop in de Amsterdam Arena
NOS Nieuws

Advocaat: commotie opknopen Vermeer-pop kan leiden tot hogere straf

De advocaat van de man die een pop van Kenneth Vermeer ophing, denkt dat de maatschappelijke onrust kan leiden tot een hogere straf voor zijn cliënt.

Zondag hing een 26-jarige man uit Wageningen een pop met een touw aan zijn nek aan de tribune. Die pop moest Feyenoord-doelman Vermeer voorstellen. De actie leidde tot veel commotie: de meeste mensen vonden het verschrikkelijk, en Ajax én Vermeer deden aangifte.

Taakstraf

Sicco Wester is advocaat van de verdachte. "Normaal gesproken krijgt iemand geen gevangenisstraf voor dit soort gevallen. Dat gaat nu ook niet gebeuren. Als de rechter mijn cliënt schuldig bevindt, denk ik dat het uiteindelijk een taakstraf wordt. Maar omdat de publieke opinie mogelijk een rol speelt, kan die taakstraf hoger uitvallen dan anders. Daarom is het extra belangrijk dat er een goed reclasseringsrapport komt, zodat de rechter goed is voorgelicht."

Omdat het opstellen van een reclasseringsrapport minstens acht weken duurt, vervalt de mogelijkheid om de man te berechten via snelrecht. Het wordt nu een gewone rechtszaak.

Zware momenten

Gisteren besloot de rechter-commissaris dat hij zijn rechtszaak thuis mag afwachten. Volgens de advocaat wogen de persoonlijke omstandigheden van de verdachte mee bij die beslissing. "Hij heeft zware momenten in zijn leven meegemaakt. Verlies van familieleden waardoor hij er vrijwel alleen voor staat. Samen met zijn jongere broer probeert hij de eindjes aan elkaar te knopen."

De advocaat wil niet vertellen waarom zijn cliënt de pop heeft opgehangen, en wil ook niet ingaan op zijn persoonlijke situatie. Wel zegt hij dat de man het moeilijk heeft met de gevolgen van zijn daad. "Het valt hem zwaar. Voetbalsupporters zijn mensen die heel stoere teksten op de computer schrijven, en ik zie dat Feyenoord-supporters op zoek zijn naar zijn identiteit. Dat is niet niks." De man is niet ondergedoken, en wil volgens de advocaat zo snel mogelijk zijn leven weer oppakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl