NOS Nieuws

Beurzen en aandelen krabbelen op

Met de schrik nog in de benen zijn de Europese beurzen hoger aan de handelsdag begonnen. De openingen waren aarzelend en schommelden van winst naar verlies, maar na een half uurtje zoeken naar richting kreeg het vertrouwen de overhand en kropen de koersen omhoog. De AEX noteert aan het eind van de ochtend een plus van twee procent, en staat weer boven de 400 punten.

Een soortgelijke stand staat ook op de andere koersborden. Parijs en Frankfurt winnen rond de twee procent, Londen een procent. Aandelen die de afgelopen dagen harde klappen kregen, zoals grondstoffenbedrijven en banken, sprokkelen er vandaag procenten bij. ING en Aegon winnen meer dan vijf procent en het geplaagde aandeel Deutsche Bank staat op de beurs van Frankfurt tien procent hoger.

"Het is natuurlijk niet zo dat nu opeens de zorgen weer voorbij zijn, het recessiespook verjaagd is en alles weer normaler wordt", zegt NOS economieredacteur André Meinema. "De economische zorgen zijn er nog gewoon, waardoor het beursklimaat nerveus en onzeker is. Met of zonder aanleiding kan het vandaag of morgen zomaar weer alle kanten opgaan."

Koopjesjagers

De Brent-olieprijs daalde gisteravond fors naar 30 dollar per vat, maar herstelt vandaag weer wat. Olie-aandeel Shell profiteert daar van en noteert een plus. Belggers houden echter bij staalbedrijf ArcelorMittal zorgen over de grondstoffenmarkt en de staalprijzen.

Verfreus AkzoNobel krijgt de handen niet op elkaar voor de jaarresultaten en de hogere nettowinst en staat bijna drie procent lager. Topman Büchner verwacht voor dit jaar de nodige economische tegenwind, vooral in de bouw en infrastructuur in Europa, wat beleggers zien als een bevestiging van de zorgen over de economie.

Voor beleggers zijn de koersdalingen soms ook een koopmoment om de afgewaardeerde aandelen op te rapen. Veel fondsen hebben de voorbije dagen en weken tientallen procenten verloren.

De Amsterdamse beurs verloor op maandag en dinsdag meer dan vijf procent en dook diep onder de 400 punten, de laagste stand in 17 maanden. De AEX eindigde het beursjaar 2015 op 442 punten en staat nu dus meer dan 11 procent lager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl