Donald Trump in New Hampshire
NOS Nieuws

'Nachtmerriescenario dreigt voor Republikeinen na New Hampshire'

Twee overtuigende winnaars bij de Amerikaanse voorverkiezingen in New Hampshire: Donald Trump bij de Republikeinen en Bernie Sanders bij de Democraten. Wat zijn de gevolgen van die uitslagen?

Opvallender dan de winst van Trump, die meer dan een derde van de stemmen binnenhaalde, was de nummer twee: John Kasich. Een relatief onbekende naam op het strijdtoneel.

"Het is een opvallende kandidaat", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Kasich is veruit de meest gematigde onder de Republikeinen. Hij valt uit de toon met zijn positieve happy-clappy-campagne, die nogal verschilt van het doemdenken van zijn rivalen. Bij hen krijg je toch vaak de indruk dat Amerika elk moment ten onder kan gaan. Het is Kasich gelukt stemmen te winnen met zijn optimistische boodschap."

John Kasich spreekt zijn supporters toe na het behalen van de tweede plaats in New Hampshire

Bij de voorverkiezingen in Iowa was Marco Rubio nog de grote verrassing. Hij eindigde toen derde, achter Ted Cruz en Donald Trump. Een opsteker voor de partijtop van de Republikeinen, die hoopt dat de gematigde vleugel zich achter Rubio schaart.

Maar hij stelde teleur in New Hampshire en stak de hand in eigen boezem. "Hij doet iets wat heel weinig politici doen tijdens een verkiezingscampagne: toegeven dat hij een fout heeft gemaakt bij het Republikeinse debat afgelopen zaterdag. Rubio maakte een slechte beurt en hij wijt zijn verlies aan dat optreden."

Er lijkt zich nu een nachtmerriescenario af te tekenen voor de Republikeinse partijtop, zegt Van der Horst. "Er is op dit moment geen sterke kandidaat die het kan opnemen tegen Donald Trump. Het gevolg: een verdeelde partij. Hoe langer die verdeeldheid blijft bestaan, hoe groter de kans wordt dat Trump die Republikeinse nominatie in de wacht sleept."

Crisis voor Clinton?

Bij de Democraten won Bernie Sanders overtuigend van Hillary Clinton. Geen grote verrassing, omdat New Hampshire een liberale staat is. Bovendien speelde Sanders een thuiswedstrijd, omdat hij in het aangrenzende Vermont woont.

Bernie Sanders tijdens zijn overwinningsspeech

Toch rommelt het in het kamp van Clinton. "Daar wordt gesproken over een herschikking van de campagne", stelt Van der Horst. "Ook Bill Clinton is zich luidruchtiger gaan bemoeien met de campagne van zijn vrouw."

De peilingen laten zien dat het er in de zuidelijke staten beter uitziet voor Clinton. Daar zijn de komende weken voorverkiezingen. "Maar ja, ze had zich deze voorverkiezingen waarschijnlijk heel anders voorgesteld. De strijd met Bernie Sanders gaat langer duren dan ze had verwacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl