NOS Nieuws

Hulpverleners: minder kalmerende pillen voor dementerenden en gehandicapten

Agressieve verstandelijk gehandicapten en dementerenden moeten niet langer standaard bedwelmende pillen krijgen. Daarvoor pleiten hulpverleners in de Volkskrant. Ze hebben een nieuwe richtlijn opgesteld, waarin staat dat de pillen alleen nog mogen worden voorgeschreven als alle andere middelen zijn geprobeerd.

Steeds meer instellingen voor gehandicapten- en ouderenzorg proberen het gebruik van kalmerende pillen te verminderen. Ze krijgen daarbij hulp van een kenniscentrum. "De pillen werden jarenlang wel heel makkelijk voorgeschreven. Ik kom bij zorginstellingen waar alle dementerende ouderen standaard slaappillen krijgen uitgedeeld, zonder dat de vraag wordt gesteld of de cliënt die wel nodig heeft", zegt een projectleider van het centrum in de Volkskrant. Ze spreekt van 'chemisch fixeren'.

Een arts voegt toe dat de pillen ook lang niet altijd goed werken. "Veel antipsychotische middelen werken versuffend en daardoor ogen patiënten kalmer. Maar als je goed kijkt naar onderzoek over wat dergelijke pillen doen tegen agressie, dan valt dat vies tegen."

Gebeten

Het medicijngebruik kan volgens deskundigen niet zomaar worden afgebouwd. Ze zeggen dat begeleiders moeten worden geholpen om het gedrag van de cliënten te herkennen. "Je kunt niet de medicatie afbouwen en vervolgens het personeel aan z'n lot overlaten", zegt een gedragsdeskundige.

Sommige artsen zijn er tegen om agressieve verstandelijk gehandicapten en dementerenden minder bedwelmende pillen te geven. "Ik zie verzorgend personeel dat wordt gebeten, gekrabd of geslagen, juist omdat sommige artsen erg terughoudend zijn met psychofarmaca bij dementerende patiënten", zegt een van hen in de Volkskrant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl