Wereldleiders en de VN-chef op de Syrië-top in Londen
NOS Nieuws

'Wereldleiders moeten crises oplossen in plaats van managen'

De leiders in de wereld moeten meer aandacht besteden aan het voorkomen en oplossen van conflicten, alleen dan kan er een einde komen aan de steeds maar stijgende menselijke nood in de wereld. Die noodoproep komt van VN-topman Ban Ki-moon.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties zegt dat 80 procent van de middelen van de VN nu naar noodhulp gaat in steeds meer conflictgebieden. Het zou veel beter zijn als al het geld dat aan crisis-management wordt besteed, zou gaan naar het voorkomen en oplossen van conflicten, vindt Ban.

Hij schrijft dat in een rapport aan de Veiligheidsraad van de VN ter voorbereiding op de eerste World Humanitarian Summit in mei in Istanbul. "De menselijke nood in deze tijd is enorm", zei de VN-topman bij de presentatie van het rapport. "En we hebben een gedeelde verantwoordelijkheid."

Solidariteit

Het rapport zet de verantwoordelijkheden op een rij die regeringen, VN-organisaties en hulporganisaties hebben in conflicten en crises. Zo zouden landen zich in geval van een gewapend conflict bijvoorbeeld moeten houden aan minimale humanitaire wetten.

Op de top in Istanbul komen vele crisissituaties aan bod, van de burgerslachtoffers in de strijd in het Midden-Oosten tot armoede en natuurrampen.

Volgens Ban is er politieke solidariteit tussen landen nodig omdat de ellende vaak groter is dan een land in zijn eentje aankan.

Hulp via apps

Er zal ook worden gesproken over betere en modernere manieren om fondsen te werven. Zo stelde een VN-panel vorige maand voor om meer geld op te halen via apps en rijke islamitische donors.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl