Stemerdink (links) overlegt in 1983 met fractieleider Den Uyl
NOS Nieuws

Stemerdink neemt het op voor Libanonveteranen

Oud-staatssecretaris Bram Stemerdink vindt dat Defensie een ereschuld heeft aan de militairen die begin jaren tachtig in Libanon zaten voor de VN-missie Unifil. In Brandpunt zei hij dat het destijds ook al bekend was dat de militairen trauma's in Libanon konden oplopen.

De militairen kregen te maken met ernstig geweld en sommigen zagen bijvoorbeeld afgehakte hoofden.

Claim

Gisteren werd bekend dat een groep van 120 voormalige blauwhelmen een claim van 15 miljoen euro indient bij het ministerie van Defensie. De betrokkenen zeggen dat ze ernstige psychische klachten aan hun verblijf in Libanon hebben overgehouden, en dat die een normaal functioneren in hun verdere leven in de weg hebben gestaan.

De groep verwijt Defensie dat de benodigde zorg nooit is geleverd.

Rechter

In december vorig jaar stelde een rechter vast dat Defensie had nagelaten een oud-militair op medisch gebied bij te staan. Stemerdink zei in de uitzending dat hij het jammer vindt dat er in Nederland altijd een rechter aan te pas moet komen voordat een ministerie een fout toegeeft. Hij roept Defensie op ruiterlijk te zijn en tot een vergelijk te komen met de betrokkenen.

In het kader van de Unifil-missie gingen tussen 1979 en 1985 9000 Nederlandse militairen naar Libanon, onder wie veel dienstplichtigen. Stemerdink was in die periode woordvoerder Defensie van de PvdA-fractie en bijna een jaar staatssecretaris van Defensie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl