VVD-staatssecretaris Dekker moet de kritische partijen in de Eerste Kamer overtuigen van zijn mediawet
NOS Nieuws

Oppositie wil opheldering benoeming bij NPO

Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer stelt vragen bij de benoeming van VVD'er Bruno Bruins tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO. CDA, D66, SP, de Partij voor de Dieren en 50Plus willen van staatssecretaris Dekker (VVD) weten of de benoeming van zijn partijgenoot wel rechtsgeldig is.

"Is de staatssecretaris bereid deze benoeming ongedaan te maken en een nieuwe procedure te starten?" vragen de oppositiepartijen aan Dekker. "En is er geen sprake van een ongewenste schijn van vriendjespolitiek?"

Bruins is ook voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV, de uitkeringsinstantie van onder meer de Ziektewet en de WW. Daarom is de benoeming van Bruins volgens de Eerste Kamerfracties van PvdA, CDA, 50Plus, SP, ChristenUnie en D66 niet rechtsgeldig.

In de Mediawet staat dat het lidmaatschap van de Raad van Toezicht van de NPO niet kan samengaan met een dienstbetrekking bij een instelling die onder de verantwoordelijkheid van een minister valt. De partijen vinden dat het UWV onder de verantwoordelijkheid van de minister van Sociale Zaken valt. Dekker spreekt dat tegen.

De Eerste Kamer heeft de behandeling van de Mediawet opgeschort tot 1 maart. Voor die tijd moeten de vragen van de Tweede Kamer schriftelijk zijn beantwoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl