NOS Nieuws

GroenLinks wil legale routes voor vluchtelingen

Klaver: minder vluchtelingen beloven is de kiezer een rad voor de ogen draaien

Er moeten legale routes komen voor mensen die naar Europa willen vluchten, vindt GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. Hij zegt dat het tijd is om realistisch te worden. "Er blijven veel vluchtelingen komen en de oplossingen die ik te bieden heb is dat we die stroom gaan organiseren."

Klaver wil gebruikmaken van het hervestigingsprogramma van de UNHCR. Met het al bestaande programma van de VN worden vluchtelingen geregistreerd en geïdentificeerd. Mensen die de oorlog zijn ontvlucht kunnen vervolgens legaal doorreizen naar naar Europa. Om dit mogelijk te maken moet er volgens GroenLinks ook meer geld komen voor opvang in de regio.

Cruciaal

Volgens Klaver bevinden we ons op een cruciaal moment in de geschiedenis, en moeten we ervoor zorgen dat dit geen zwarte bladzijde wordt. Volgens hem kunnen we nog veel meer vluchtelingen "absoluut" aan. Meer geld voor kleinschaliger opvang dan wel een vereiste, zegt Klaver.

Hij vindt niet dat met dit plan de poorten naar Europa helemaal worden opgezet, want "die staan nu al open".

Wat ik de mensen kan beloven is bloed, zweet en tranen. Het wordt super moeilijk om al die mensen in Europa op te vangen, het zal veel geld kosten en het zal tot spanningen leiden. Maar minder vluchtelingen beloven is de kiezer een rad voor de ogen draaien

Jesse Klaver

GroenLinks wil daarnaast sancties voor lidstaten die weigeren mee te werken aan het verdelen van vluchtelingen. Ook moeten vluchtelingen vanaf dag één werken aan hun integratie.

Ook vindt Klaver dat Griekenland steun moet krijgen om de herverdeling op orde te krijgen. Omdat de taak voor de Grieken zwaar is zou Europa verlichting van de schuldenlast in het vooruitzicht moeten stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl