Protesten tegen azc's gaan soms gepaard met persoonlijke bedreigingen van raadsleden
NOS Nieuws

Financieel vangnet voor beveiliging lokale politici

Gemeenten kunnen rekenen op een financieel vangnet van het Rijk voor bijkomende kosten van de beveiliging van bedreigde lokale politici. Minister Plasterk wil hiermee voorkomen dat politieke discussies of financiële problemen ontstaan door de beveiliging van raadsleden of burgemeesters die gevaar lopen.

Plasterk: "Een gemeenteraad zou niet moeten kiezen tussen de beveiliging van een van hen of de aanleg van een speeltuin. En we moeten voorkomen dat mensen een moeilijke beslissing rondom asielzoekerscentra uit de weg gaan omdat er bijvoorbeeld druk op de thuissituatie is."

Geen eindbedrag

De persoonsbeveiliging van lokale politici wordt al door het Rijk betaald. En gemeenten kunnen ook al ondersteuning vragen bij inspraakavonden over azc's. Dit financieel vangnet is bedoeld voor bijvoorbeeld beveiligde ramen en alarmsystemen na dreigementen aan het adres van een raadslid of burgemeester.

Er is geen eindbedrag aan gekoppeld. Plasterk wil bij wijze van proef afwachten hoe vaak en voor welke bedragen gemeenten dit jaar gebruik maken van de regeling. “Persoonlijke beveiliging mag nooit een financieel probleem zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl