Clapper, links naast generaal Stewart, bij zijn verklaring in de Senaat
NOS Nieuws

VS: Noord-Korea hervat productie plutonium

Noord-Korea heeft de productie van plutonium hervat, zegt James Clapper, de belangrijkste adviseur van president Obama op het gebied van de nationale veiligheid. Volgens Clapper kan de reactor in Yongbyon in Noord-Korea binnen enkele weken tot maanden weer plutonium produceren.

Plutonium kan als materiaal voor kernwapens worden gebruikt.

Clapper zei dat Noord-Korea al in 2013 heeft aangekondigd dat de reactor, die werd gesloten in 2007, weer in gebruik zou worden genomen.

De inlichtingenchef gaf voor een commissie van de Senaat een overzicht van de grootste gevaren die de Verenigde Staten bedreigen. De opening van zijn verslag was gewijd aan Noord-Korea.

Gevaar

Een ander gevaar is afkomstig van extremisten van IS, dat Amerikanen zowel in het eigen land als in het buitenland bedreigt, zei Clapper. Hij verwees naar de recente aanslag in San Bernardino, die volgens hem andere militanten kan inspireren om ook toe te slaan in de VS. Zulke aanslagen zijn volgens Clapper moeilijk te vermijden, omdat de daders vaak zonder waarschuwing en alleen opereren.

De Amerikaanse inlichtingendiensten blijven Iran zien als de belangrijkste sponsor van het internationale terrorisme. .

De cyberaanvallen op de Verenigde Staten blijven komen uit China, Rusland en Noord-Korea, zei Clapper. Rusland gaat op dat gebied steeds brutaler te werk, vindt Clapper. Hun cyberaanvallen dienen ter ondersteuning van de Russische operaties in Oekraïne en Syrië, verklaarde hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl