Een umpire volgt een wedstrijd tijdens een toernooi in Londen
NOS Sport

ITF hield schorsing umpires onder de pet

De internationale tennisfederatie ITF heeft zonder daar ruchtbaarheid aan te geven vorig jaar twee umpires geschorst wegens corruptie. Vier anderen dreigen voor het leven te worden uitgesloten wegens malafide praktijken.

Schorsingen

Naar aanleiding van een artikel in The Guardian bevestigt de tennisfederatie dat de Kazach Kirill Parfenov een jaar geleden voor het leven werd geschorst. Via Facebook nam Parfenov met een andere official contact op over het manipuleren van scores. De Kroaat Denis Pitner mag een jaar lang niet op de scheidsrechtersstoel zitten. Hij logde tijdens een toernooi in op een account van een goksite, waarmee gewed werd op de afloop van tennispartijen.

Volgens de Engelse krant werden de schorsingen bewust stilgehouden, maar de ITF zegt dat de gedragscode voor officials tot begin dit jaar geen publicatie van straffen voorschreef. Inmiddels is openbaarmaking van de uitspraken in tuchtzaken wel opgenomen in de regels.

Steekpenningen

De tennisfederatie wil niet ingaan op de vier lopende zaken tegen umpires. The Guardian beweert dat officials uit Kazachstan, Turkije en Oekraïne bij kleine toernooien in Oost-Europa steekpenningen hebben aangenomen. De umpires gaven via hun telefoon elk gespeeld punt meteen door aan de goksyndicaten, maar treuzelden bewust een minuut met het bijwerken van het elektronische scorebord. De gokkers, die al wisten wie het punt had gemaakt, kregen zo de gelegenheid om nog gauw in te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl