Luca Paolini
NOS Wielrennen

Geen schorsing voor Katjoesja ondanks twee dopinggevallen

De Russische wielerformatie Katjoesja kan opgelucht ademhalen. De disciplinaire commissie van de internationale wielerunie UCI schorst de ploeg niet vanwege de positieve tests van Eduard Vorganov (meldonium) en Luca Paolini (cocaïne).

De renners werden betrapt binnen een periode van twaalf maanden tijd en dat is sinds 1 januari 2015 strafbaar. De ploeg riskeerde een schorsing van vijftien tot 45 dagen, maar ontloopt die straf.

De commissie van de UCI meent namelijk dat Paolini, die betrapt werd op cocaïne, dat niet deed om zijn prestaties te bevorderen. De voorzitter is van mening dat de 39-jarige Italiaan op recreatieve basis cocaine gebruikt heeft en vindt het daarom ongepast om de gehele Katjoesja-ploeg te schorsen.

In de urine van Paolini werden tijdens de afgelopen Tour de France sporen van het verboden middel gevonden. Hij ontkent tot op de dag van vandaag, maar bood al wel zijn excuses aan. Zijn zaak is doorgeschoven naar het UCI-dopingtribunaal.

Vorganov

Zijn ploegmaat Vorganov werd in januari tijdens een out-of-competition-controle betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium, een stof om de doorbloeding te bevorderen. Hij is voorlopig geschorst en kan nog een contra-expertise aanvragen.

Vorig seizoen werd de Italiaanse wielerploeg Androni Giocattoli-Sidermec wel voor dertig dagen geschorst, na twee positieve dopinggevallen op verschillende varianten van epo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl