De iPhone 6 (links) en 6 Plus
NOS Nieuws

Rechtszaak tegen Apple in België over beloofde opslagcapaciteit

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop sleept Apple voor de rechter. Volgens de organisatie overdrijft het bedrijf de opslagcapaciteit van de iPhone 6. Daardoor krijgt de consument zo’n 36 procent minder opslag dan beloofd, 10,3 in plaats van 16 GB.

Als Test Aankoop in het gelijk wordt gesteld, wil de organisatie kijken of meer fabrikanten kunnen worden aangeklaagd. Want Apple is lang niet de enige op deze manier adverteert. Alle fabrikanten die met harde schijven werken vermelden op het verkooplabel een andere opslagcapaciteit dan wat er volgens het systeem aan boord is.

Berekening

Dit komt vooral doordat harde schijffabrikanten de capaciteit anders berekenen dan de makers van besturingssystemen. Daardoor zie je op het label 320 GB staan, maar zegt je computer dat je 298 GB hebt.

Daarnaast is het zo dat een deel van de capaciteit wordt gebruikt voor het besturingssysteem, waardoor de opslag die je overhoudt weer een beetje kleiner is.

Dit gebeurt al jaren zo en is voor velen inmiddels een bekend gegeven. Maar hiermee bedriegt Apple volgens Test Aankoop wel de consument: “Door aan te kondigen dat de opslagcapaciteit van de iPhone 6 16 GB, 64 GB dan wel 128 GB, is, bedriegt Apple de consument. Wanneer men immers het reële geheugen van deze toestellen nagaat, blijft er maar een deel over van wat men de gebruiker voorhoudt."

De zaak dient bij de rechtbank van koophandel in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl