NOS NieuwsAangepast

Europese beurzen sluiten opnieuw flink in het rood

Het is opnieuw een zware dag voor beurzen en beleggers. Opgejaagd door somberheid en economische zorgen eindigden in heel Europa de aandelenbeurzen stevig in het rood. In Amsterdam sloot de AEX onder de 400 punten op 392 punten, een dagverlies van twee procent en de laagste beursstand in 17 maanden. Gisteren ging er al 3,2 procent van de AEX-index af.

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren vandaag ook meer dan een procent. De aarzelende openingen op Wall Street zorgden ervoor dat eerdere grote verliezen terugliepen. De Japanse beurs sloot eerder vandaag met het grootste verlies in drie jaar. De Nikkei-index eindigde 5,3 procent lager.

De olieprijs is weer gedaald naar 32 dollar per vat. De euro wint flink terrein ten opzichte de dollar en is nu 1,13 dollar waard.

6000 miljard dollar

Grootste verliezer in Amsterdam vandaag is verzekeraar Delta Lloyd met een verlies van 14 procent. ING verliest bijna 5 procent. ABN Amro verspeelde bijna 7 procent en is inmiddels tot ver onder de beursintroductiekoers van 17,75 euro gezakt.

In heel Europa waren banken de gebeten hond met de grootste verliezen voor Italiaanse en Griekse banken.

Ook grondstoffenbedrijven als staalbedrijf ArcelorMittal en olieconcern Shell gingen onderuit. Arcelor verloor bijna 11 procent, Shell ruim 4 procent

Door de dalende beurskoersen is sinds begin dit jaar in zes weken tijd wereldwijd voor opgeteld 6000 miljard dollar aan beurswaarde verdampt, zo berekende Deutsche Bank. De koersdalingen zijn een aderlating voor vermogensbeheerders en pensioenfondsen.

Rook

"Het sentiment is al weken slecht en dan is er weinig nodig om de markt omver te trekken", zegt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van vermogensbeheerder Robeco. Daalder is niet zo somber over de wereldeconomie of de lage olieprijs, maar vreest dat het op deze manier wel een zelfversterkend proces wordt.

Daalder snapt wel dat ook banken onder vuur liggen. "Beleggers zijn in de voorbije jaren twee keer getrakteerd op een financiële crisis met banken in de hoofdrol en dus nemen beleggers al gauw het zekere voor het onzekere. Maar of er banken op omvallen staan? Dat is meer speculatie dan rook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl