De twee treinen hebben zich waarschijnlijk op hoge snelheid in elkaar geboord
NOS Nieuws

'Machinisten Duitse treinen konden elkaar niet zien'

De twee machinisten van de treinen die in het zuiden van Duitsland op elkaar zijn gebotst, zagen elkaar pas op het laatste moment. De Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt zei dat op een persconferentie.

Bij het ongeval kwamen negen mensen om het leven en vielen ruim honderd gewonden. Een persoon is vermist, van wie niet duidelijk is of deze daadwerkelijk in de trein zat. Het ongeluk gebeurde in een flauwe bocht op een enkelspoor, in de buurt van Bad Aibling, vijftig kilometer ten zuidoosten van München.

Het is nog onduidelijk wat er is gebeurd. "Op het traject is het nieuwste remsysteem geïnstalleerd, dat er automatisch voor moet zorgen dat een dergelijk ongeluk niet kan gebeuren", zei Dobrindt. Er kan met een snelheid tot 100 kilometer per uur worden gereden.

Zwarte dozen

In de treinen zaten in totaal drie zwarte dozen, waarvan er twee inmiddels gevonden zijn. De minister roept op niet te speculeren over de oorzaak van de ramp voor de gegevens uit de zwarte dozen uitgelezen zijn.

Er zijn honderden hulpverleners opgeroepen

Op luchtfoto's is te zien hoe de twee treinen zich in elkaar hebben geboord. De cabines zijn onherkenbaar en een van de twee treinstellen is voor een deel opengereten door het andere treinstel. Onder de negen doden zijn de twee machinisten en twee andere personeelsleden van de trein.

Honderden reddingswerkers

De hulpdiensten waren vanochtend snel ter plaatse, de eerste brandweerwagen was er drie minuten na de melding. Omdat het ongeluk op een lastig bereikbare plaats is gebeurd, werden er veel diensten ingeschakeld. Behalve 250 agenten, 180 brandweerlieden en 200 man medisch personeel was ook de technische hulpdienst THW aanwezig met 30 vrijwilligers. De THW bestaat vrijwel helemaal uit vrijwilligers.

Een bootje van de hulpdienst THW

De plek van het ongeval ligt tussen een rivier en een bos. Een deel van de gewonden is met behulp van een boot naar de overkant van de rivier gebracht, waar de ambulances makkelijker konden komen.

Op het moment van de botsing waren er ongeveer 150 mensen in de trein. In Beieren is het vakantie, waardoor de trein minder vol was dan normaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl