NOS Nieuws

'MH17-documenten op verkeerde grond geweigerd'

Het kabinet blokkeert op verkeerde gronden de openbaarmaking van verslagen die zijn opgesteld na de MH17-ramp. Dat betoogde advocaat Jan van der Grinten namens NOS Nieuws, RTL Nieuws en de Volkskrant in een rechtszaak die in Utrecht diende tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie. De nieuwsmedia vragen, met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), gezamenlijk om de vrijgave van meer documenten uit de commissies van ambtenaren en ministers die de crisis rond de MH17-crash hebben behandeld.

Van der Grinten wees op een in december verschenen rapport van de Universiteit Twente. Die onderzoekers hadden wel de beschikking gekregen over alle documenten. Zij beschreven dat in de stukken “de belangrijkste aspecten van de discussie – zonder verwijzing naar individuele personen – door de speciaal hiervoor getrainde secretaris meteen in bullet-points in een Powerpointpresentatie zijn opgenomen en weergegeven”. Daarmee zou er dus geen sprake zijn van persoonlijke beleidsopvattingen, een van de meest gebruikte gronden om openbaarmaking te weigeren.

De landsadvocaat hield namens het ministerie vol dat er wel degelijk sprake was van persoonlijke beleidsopvattingen. Zij zag dan ook geen reden om meer stukken vrij te geven. Ze gaf wel toe dat verslagen van de ambtelijke en ministeriele commissie integraal waren geweigerd. Er was niet – zoals de Wob bepaalt - per passage beoordeeld of de inhoud openbaar mocht worden gemaakt.

De rechtbank doet eind maart uitspraak. Dan moet duidelijk worden of het kabinet meer documenten rond de MH17-ramp moet vrijgeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl