President Obama na zijn toespraak over de relatie met Iran
NOS Nieuws

Obama wil miljarden voor internetveiligheid

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het was vannacht weer raak. Een hacker die dit weekend toegang had gekregen tot netwerken van de FBI publiceerde gegevens van 20.000 medewerkers van de inlichtingendienst. Vorig jaar was het Office of Personnel Management, dat gegevens van miljoenen medewerkers van de federale overheid beheert, slachtoffer van een hack.

President Obama wil meer doen om de data van de overheid te beschermen, door het budget voor internetveiligheid flink te verhogen. In totaal wil de president 19 miljard dollar gaan uittrekken om de beveiliging te verbeteren. Dat is een verhoging van 35 procent ten opzichte van vorig jaar.

3,5 miljard dollar daarvan gaat gebruikt worden om de ict-infrastructuur bij overheidsorganisaties, die veelal verouderd is, te moderniseren. Dat heeft Michael Daniel, adviseur voor de president op het gebied van internetveiligheid, gezegd in gesprek met journalisten, schrijft BuzzFeed News.

Toezicht

Daarnaast komt er iemand die vanuit het Witte Huis toezicht gaat houden op het verbeteren van de internetveiligheid. Ook komt er 62 miljoen dollar vrij om te kunnen voldoen aan de grote vraag naar technisch specialisten.

De vraag is wel of Obama zijn plan door het Congres kan loodsen. Al was Ted Lieu, die lid is van het Huis van Afgevaardigden en lid van de commissie die over het budget gaat, tegenover BuzzFeed News wel positief. “Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het plan erdoor komt.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl