NOS Nieuws

Noord-Koreanen vieren raketlancering met een dansje

Vrolijk dansen op het Kim Il-Songplein

Zo'n 150.000 Noord-Koreanen hebben gevierd dat het land een naar eigen zeggen succesvolle lancering heeft uitgevoerd van een langeafstandsraket. Ze kwamen bijeen op het centrale Kim Il-songplein in de hoofdstad Pyongyang. Daar waren eerst militaire parades en daarna een groot volksdansfestijn met muziek en vuurwerk.

"De succesvolle lancering van de satelliet Kwangmyongsong-4 vervult het volk en het leger met grote moed en trots. Het laat zien dat het land kan doen wat het wil doen", zei Kim Nam Col, een inwoner van Pyongyang. "Het is een historische gebeurtenis die alleen kan worden uitgevoerd door ons grote volk en leger die groot respect hebben voor onze respecteerde maarschalk Kim Jong-un."

Satelliet

Noord-Korea lanceerde de raket afgelopen zondag. Het land zei dat de lancering een "groot succes" was. Op de staatstelevisie werd bekendgemaakt dat het gelukt is om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. Ook werd aangekondigd dat er de komende tijd meer satellieten worden gelanceerd.

De lancering was vorige week al aangekondigd door Pyongyang aan de Verenigde Naties. Zulke aankondigingen zijn gebruikelijk, als waarschuwing voor bijvoorbeeld vliegtuigen om niet in het lanceergebied te komen.

De buurlanden Japan en Zuid-Korea, de Verenigde Staten en de VN hebben de lancering veroordeeld. Vooral de Verenigde Staten denken dat Noord-Korea een raket heeft getest die Amerika kan bereiken, al dan niet geladen met een atoombom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl