Generaal Tolimir voor het Joegoslaviëtribunaal
NOS Nieuws

Bosnisch-Servische oorlogsmisdadiger Tolimir overleden

In de gevangenis van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag is de Bosnisch-Servische generaal Zdravko Tolimir overleden. Dat heeft het tribunaal bekendgemaakt. Tolimir (67) zou gisteravond in zijn cel zijn overleden. Over de omstandigheden van zijn dood kan het tribunaal nog niets zeggen, maar Tolimir heeft eerder problemen gehad met zijn gezondheid. Vorig jaar onderging hij een hartoperatie.

Tolimir werd vorig jaar in hoger beroep door het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld tot levenslang. De Kamer van Beroep van het tribunaal achtte hem schuldig aan de massamoord in 1995 in Srebrenica op naar schatting 8000 moslimmannen en -jongens. In 2012 veroordeelde het tribunaal hem al tot dezelfde straf. De aanklacht was genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Hij was chef van de inlichtingen- en veiligheidsdienst van generaal Ratko Mladic in de oorlog in Bosnië van 1992 tot 1995. Tolimir was de rechterhand van Mladic, die het militaire gezag over de Republika Srpska had, naast politiek leider Radovan Karadzic.

Karadzic

Tegen Karadzic, die in 2008 werd gearresteerd in Belgrado, heeft het Joegoslaviëtribunaal levenslang geëist. Hij wordt verdacht van genocide in Srebrenica en andere plaatsen in Bosnisch-Servisch gebied, vervolging van Bosniakken (Bosnische moslims) en Kroaten, terroriseren van de bevolking tijdens het beleg van Sarajevo en het gijzelen van militairen van de VN-vredesmacht. De uitspraak wordt volgende maand verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl