Huisartsen zullen aan hun patiënten vragen of ze mee willen werken aan het onderzoek
NOS Nieuws

Griepepidemie duurt voort, ondanks goed werkend vaccin

We zitten in de vijfde week van de griepepidemie en die duurt waarschijnlijk nog wel even voort. Maar het griepvaccin dat ouderen en chronisch zieken moet behoeden voor de griep werkt goed, benadrukt huisarts Gé Donker van onderzoeksinstituut Nivel. "Op dit moment heeft 97 procent van de geïnfecteerden het H1N1-virus te pakken. Daar beschermt het vaccin tegen."

Volgens Donker werkt het vaccin bovengemiddeld goed. "Een prik voorkomt gemiddeld zo'n 70 procent van de griep, dit ligt dus een stuk hoger", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. Het vaccin is een cocktail van drie verschillende griepvirussen, meestal zijn dat twee type A-virussen en één uit de B-lijn. Vorig jaar was er een mismatch. Die zat in het type A-virus en had tot gevolg dat de epidemie veel langer duurde dan het gemiddelde van acht weken.

Nu beschermt het vaccin niet tegen het type B-virus uit de Victoria-lijn. "Dit virus komt vooralsnog bijna niet in Nederland voor", legt Donker uit, maar het is lastig voorspellen. Volgens Carl Koppeschaar van de Grote Griepmeting kan dit snel veranderen: "Meestal zie je de B-variant wat later tijdens de epidemie."

België

In België is 38 procent van de geïnfecteerden besmet met de Victoria-lijn van het B-virus, zegt Koppeschaar. "Hoewel die variant nu dus vrijwel niet voorkomt in Nederland, zou het goed kunnen dat die nog onze kant op komt." Wel benadrukt hij dat dit virus minder besmettelijk is en dat de B-griep met minder heftige ziekteverschijnselen gepaard gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl