Een vrouw voert campagne voor Jeb Bush
NOS Nieuws

'Ervaringen tijdens verkiezingscampagne VS zijn zó waardevol'

Campagne voeren voor Hillary Clinton, Donald Trump of Bernie Sanders. Dat doet een groep van 25 Nederlandse studenten tijdens een campagnereis in de Amerikaanse staat New Hampshire. Daar brengen de inwoners vandaag hun stem uit in de eerste primary van de presidentsverkiezingen.

"Mijn dag was heel divers", vertelde studente Amerikanistiek Iris Bos vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Om 07.30 uur 's ochtends begon ik bij een bijeenkomst van Marco Rubio, die handen kwam schudden. Daarna gingen we naar Hillary Clinton en 's avonds zijn we naar Donald Trump gegaan."

De studenten voeren campagne voor zowel Republikeinse als Democratische kandidaten. "We kunnen natuurlijk voor een kant kiezen, maar het is natuurlijk hartstikke interessant om te kijken hoe die twee kampen van elkaar verschillen."

Daarom werd besloten de groep studenten te verdelen onder alle kandidaten. "Sommigen hebben campagne gevoerd voor Trump, maar ook voor Bernie Sanders. Gewoon om te kijken op welke verschillende manieren zij campagne voeren en zij hun boodschap proberen over te brengen aan de kiezers in New Hampshire."

De campagneteams zijn blij met de "extra handjes" van de Nederlanders, maar de kandidaten zijn niet altijd even uitgelaten. "We spraken laatst met de Republikeinse kandidaat Ted Cruz. Toen we vertelden dat we "from Amsterdam" kwamen, was hij nog enthousiast, maar toen hij het tweede, derde en vierde Nederlandse groepje tegenkwam, had hij toch zoiets van: leuk dat jullie hier zijn, maar ik kan de tijd beter gebruiken om met kiezers te praten."

Hard werken

Elke kandidaat werkt zich deze tijd uit de naad, merkt Bos. "Niet een kandidaat is lui. Ze zijn allemaal heel hard aan het campagne voeren. Je komt de campagnebussen tegen. De kandidaten zijn overal aan het spreken."

Wat Bos verder opvalt, is het verschil tussen de kandidaten. "Er is veel te kiezen. Kiezers vertellen ons ook dat ze pas in het stemhokje hun kandidaat gaan kiezen. En dat is wel heel uniek."

Het gaat me vooral om de ervaringen. Die zijn zo waardevol en zo fantastisch.

Iris Bos, Nederlandse studente

Ook vandaag gaan de Nederlanders door met het voeren van campagne. "En we proberen 's avonds natuurlijk om bij een mooi overwinningsfeestje aan te sluiten. Dat zou fantastisch zijn."

Stiekem hoopt Bos dat Hillary Clinton wint, al maakt het eigenlijk niet zo heel veel uit. "Het gaat me vooral om de ervaringen. Die zijn zo waardevol en zo fantastisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl