NOS Nieuws

Somalische aanslagpleger had Turkish Airlines geboekt

De Somalische man die vorige week een aanslag pleegde op een vliegtuig van de Somalische luchtvaartmaatschappij Daallo Airlines, had eigenlijk op een vlucht van Turkish Airlines moeten zitten. Dat heeft de topman van Daallo gezegd tegen de media.

De meeste passagiers, onder wie ook de aanslagpleger, zouden oorspronkelijk een vlucht van Turkish Airlines hebben geboekt, maar de Turkse luchtvaartmaatschappij zou vanwege het slechte weer die dag hebben besloten niet te vliegen.

De aanslagpleger had een instapkaart van Turkish Airlines en zijn naam komt voor op het vluchtmanifest, zegt de topman van Daallo. Turkish Airlines heeft bevestigd dat er een vlucht die dag is geannuleerd vanwege het weer, maar wilde verder geen commentaar geven.

Gat in romp

De 70 passagiers werden omgeboekt naar de vlucht van Daallo Airlines. Vijftien minuten na stijging ontplofte aan boord een bom waardoor een gat in de romp ontstond. De aanslagpleger werd vervolgens naar buiten gezogen.

Zijn lichaam werd later op de grond teruggevonden. Alle andere passagiers overleefden de aanslag. Het toestel kon veilig landen op het vliegveld van Mogadishu.

Laptop

De Somalische autoriteiten hebben beelden vrijgegeven van de bewakingscamera's van het vliegveld. Daarop zou te zien zijn dat de aanslagpleger een laptop krijgt van twee mannen. In de laptop zou de bom hebben gezeten.

Het onderzoek is nog in volle gang. Er zijn al meer dan twintig mensen gearresteerd. Geen enkele groepering heeft de daad opgeëist, maar de Somalische terreurbeweging al-Shabaab pleegt vaker aanslagen in de regio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl