De SVR, de stichting waarvoor Van den Berg meer dan veertig jaar actief was.
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Bedenker en voorvechter kamperen bij de boer overleden

Wim van den Berg, oprichter van de Stichting Vrije Recreatie, is op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Meerkerk overleden, schrijft RTV Rijnmond.

Van den Berg begon in 1970 een boerencamping op zijn land in Meerkerk, toen hij zich realiseerde dat veel mensen tussen het beton en het asfalt moesten wonen. Hij wilde stadsbewoners de mogelijkheid bieden om in eigen land ook te kunnen genieten van groen en de natuur. Dat werd hem niet in dank afgenomen door de lokale politiek, want buiten een camping kamperen was in de jaren zeventig verboden.

In 2014 vertelde hij daarover: "Al snel stond de burgemeester met een aantal agenten voor mijn erf. Of de kampeerders zo snel mogelijk konden verdwijnen, omdat ik er geen vergunning voor had. Ik heb de agenten toen met mijn trekker weggejaagd." Hij moest daarvoor voor de rechter verschijnen en kreeg een voorwaardelijke boete.

Van den Berg heeft jarenlang gestreden voor het kamperen bij de boer. In 1970 richtte hij de Stichting Vrije Recreatie, de SVR, op. Hij was er 44 jaar voorzitter van, voordat hij in 2014 het voorzitterschap overdroeg aan zijn dochter. Inmiddels zijn zo’n tweeduizend boerencampings in binnen- en buitenland bij de SVR aangesloten. De organisatie voert geregeld actie voor boeren en kampeerders, zoals tegen de verhoging van de BTW of tegen de toeristenbelasting voor toeristen in eigen land.

Politiek

Wim van den Berg was ook actief in de politiek. Hij was gemeenteraadslid en wethouder in zijn woonplaats en zat in de Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland.

Van den Berg is overleden aan de gevolgen van kanker.

Koeien en kampeerders tijdens het 40-jarig jubileum van de SVR, in 2010

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl