Marokko werd eerder getroffen door ernstige droogte, zoals hier in 2000
NOS Nieuws

Marokkaanse droogte heeft grote gevolgen

Marokko kampt met de grootste droogte sinds 2007. De droogte heeft vooral voor de landbouw desastreuze gevolgen. Stukken land staan droog en graan dreigt onbetaalbaar te worden. Van de Marokkaanse beroepsbevolking werkt 40 procent in de landbouwsector. Daardoor krijgt een groot deel van de bevolking moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

"Het is moeilijk om te boeren in een land waar de klimaatverandering zo duidelijk is", zegt de Marokkaanse boer Najib Bagiri in De Ochtend op NPO Radio 1. "Ik moet een deel van mijn land opofferen omdat ik het niet kan bewateren."

Of de droogte kan worden toegeschreven aan de opwarming van de aarde, is niet zeker. Sommige wetenschappers denken dat het door El Niño komt. In 2007 was dit weersverschijnsel in ieder geval de oorzaak van de Marokkaanse droogte.

Economische gevolgen

Het gebrek aan regen leidt tot zo veel problemen dat koning Mohammed ruim 400 miljoen euro uittrekt voor noodhulp. Grote hoeveelheden water en voedsel worden gebracht naar afgelegen dorpen en steden. Ook zijn er extra dokters aan het werk.

Voor de Marokkaanse economie was een groei voorspeld van 2,6 procent, maar door de droogte wordt dat slechts 1,3 procent. De export krimpt terwijl de import toeneemt. Marokko moet nu grote hoeveelheden graan uit de Verenigde Staten halen. Ondertussen verlaten sinaasappels en mandarijnen nog altijd het land. Voor die exportproducten is veel water nodig. "We exporteren sinaasappels, dus we exporteren water" zegt Bagiri.

Al vanaf november is er sprake van droogte in Marokko. Deze winter is er 63 procent minder regen gevallen dan normaal. Het vrijdagmiddaggebed wordt massaal aangegrepen om te bidden voor nieuwe regenval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl