Een file bij de grens met België door actievoerende staalarbeiders in 2013
NOS Nieuws

Transportsector waarschuwt voor aanscherping grenscontroles

De vereniging voor beroepsgoederenvervoer TLN maakt zich zorgen over het besluit van het kabinet voor onmiddellijke aanscherping van de grenscontroles. Het kabinet wil zo voorkomen dat economische vluchtelingen Nederland binnenkomen.

Als de controles door mobiele teams worden gedaan, zoals in Frankrijk, is de schade beperkt. Als er aan de grens wordt gecontroleerd en daar files ontstaan, zijn de problemen groter, verwacht TLN.

Ook de ANWB waarschuwt automobilisten voor files door strengere controles. Zo leidde een controle bij Arnhem vorige maand tot lange files. "Dus als de snelheid wordt beperkt en een rijstrook wordt afgesloten voor een controle, dan zal dit leiden tot vertraging", zegt Arno Broekhuis van de ANWB.

Just-in-time

Sinds het verdwijnen van de grenscontroles is just-in-time-management (Jit) gemeengoed geworden in de transportsector, zegt een woordvoerder. Dat betekent dat de klant zijn levering precies op het beloofde tijdstip krijgt. Dat levert grote kostenbesparingen op, omdat er geen grote voorraden hoeven te worden aangehouden.

Als overal in Europa weer grenscontroles worden ingevoerd, komen leveringen niet meer op tijd aan en raken productiebedrijven en de detailhandel door de beperkte voorraden heen. Dat is op korte termijn niet op te lossen omdat ze vaak geen ruimte hebben om grotere voorraden aan te leggen.

Hoe de controles in Nederland gaan uitvallen, is onduidelijk. Staatssecretaris Dijkhoff zegt dat de Koninklijke Marechaussee mobiele controles gaat houden, maar waarschuwt ook voor files.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl