Met dit schip wilden de smokkelaars naar Engeland varen

Nederlandse mensensmokkelaars voor de rechter

  • Michael de Smit

    Verslaggever

  • Michael de Smit

    Verslaggever

De Koninklijke Marechaussee denkt een mensensmokkelbende te hebben opgerold die met zeilboten asielzoekers naar Engeland wilde brengen. Dat bleek vandaag bij het begin van de rechtszaak tegen twee mannen, die in augustus in IJmuiden zijn aangehouden. Ze mogen in afwachting van de voortzetting van het proces naar huis, omdat de kans op herhaling klein is.

Bij een controle in de zeejachthaven trof een team van de marechaussee 24 asielzoekers aan op een kleine zeilboot. De 25-jarige Amsterdammer Djarno P. en de 26-jarige Sebastiaan van B. uit Wormer maakten zich op om met de groep illegaal naar Engeland te varen. De groep asielzoekers bestond uit dertien Vietnamezen en elf Albanezen.

Nederlandse mensensmokkelaars voor de rechter

Zeewaardig?

Volgens de marechaussee was de boot geschikt voor hooguit acht personen, konden de twee Nederlanders het schip nauwelijks besturen en was de boot in een slechte technische staat.

"Als je dat combineert met de oversteek over de Noordzee, een van de drukst bevaren zeeroutes in de wereld, hebben wij ernstige twijfels of deze boot Engeland had bereikt", zegt Herald Meijer van de Koninklijke Marechaussee. "Daarop voortbordurend zou het zomaar kunnen zijn dat deze boot halverwege gezonken zou zijn en dat we 26 slachtoffers hadden gehad."

Koninklijke Marechaussee: een ramp voorkomen

Uit het onderzoek dat de marechaussee samen met rechercheurs van de Nationale Politie uitvoerde, blijkt dat er waarschijnlijk een groter mensensmokkelnetwerk achter schuilgaat.

De asielzoekers moesten voor de overtocht flinke geldbedragen betalen, tussen de 500 en 3000 dollar. Volgens Meijer hadden de mensensmokkelaars geen enkele interesse in het lot van de asielzoekers.

"Ze werden 'verzameld' in een safe-house in Huizen. Daar verbleven ze een paar dagen en kregen instructies voor ze met busjes naar de haven van IJmuiden werden gebracht", zegt Meijer.

Op 12 en 19 januari hielden de diensten in Huizen en Bussum nog eens vijf verdachten aan en zijn een zeiljacht en verschillende auto's in beslag genomen.

Het is voor het eerst dat er in Nederland mensensmokkelaars voor de rechter worden gebracht die op deze manier mensen naar het Verenigd Koninkrijk wilden vervoeren. Volgens de marechaussee zijn er geen aanwijzingen dat het vaker is gebeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl