Gianni Infantino (l) en sjeik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa lijken favorieten in de FIFA-race
NOS Voetbal

Waar hopen FIFA-kandidaten stemmen vandaan te halen?

Met nog enkele weken te gaan tot de verkiezing van de nieuwe FIFA-voorzitter, komt er tekening in de strijd. Steeds meer van de 209 bonden verklaren openlijk aan welke kandidaat ze op 26 februari hun stem zullen geven.

In de opportunistische voetbalwereld geven bonden graag hun zegen aan de vermoedelijke winnaar. De stemverklaringen kunnen de uitslag niet voorspellen, de stemming is immers geheim, maar ze geven wel aan wie gerekend worden tot de favorieten in de verkiezingsrace.

Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa

Waar andere kandidaten elke ontmoeting met bondsafgevaardigden gretig delen met de buitenwereld, bleef het lang stil vanuit het kamp van sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, voorzitter van de machtige Aziatische federatie AFC. Hij lijkt zich te willen onderscheiden van zijn tegenstanders door enkel zaken te doen met de machtsblokken binnen het wereldvoetbal.

Salman kreeg al eerder de zegen van zijn collega's van het AFC-bestuur en daar kwam vrijdag ook de “unanieme” steun van de Afrikaanse confederatie bij, goed voor 54 leden. Als de bonden van die twee werelddelen op 26 februari de stemadviezen volgen, heeft Salman de overwinning al bijna binnen. Het zou hem 100 van de benodigde 105 stemmen opleveren. Al snel kwamen er echter scheurtjes in de keiharde belofte uit Afrika.

Gianni Infantino

Zo heeft de bond van Zuid-Sudan zich inmiddels achter Gianni Infantino geschaard. De secretaris-generaal van de UEFA kreeg van het bestuur van de Europese voetbalfederatie niet alleen een steunverklaring, maar ook een zak geld mee om zijn campagne op weg te helpen.

Infantino heeft ook al veel openlijke stembeloftes op zak van bonden uit Europa, Zuid- en Midden-Amerika. Het aantal zal indruk maken, maar als machtsblokken leggen ze nog niet genoeg gewicht in de schaal om de verkiezing te beslissen. De KNVB zal waarschijnlijk ook op Infantino stemmen, al moet die beslissing nog op 15 februari bekrachtigd worden door de bondsvergadering.

Gianni Infantino en prins Ali bin al-Hussein (r) tijdens een conferentie in Dubai

Ali bin al-Hussein

Bondsvoorzitter Michael van Praag heeft wel wat uit te leggen aan Ali bin al-Hussein, als hij openlijk Infantino steunt. Hij zat in aanloop naar de vorige verkiezing nog gebroederlijk naast de Jordaniër, toen Van Praag zich op een persconferentie in Amsterdam terugtrok uit de race. Ali maakte toen indruk met een professionele campagne met ongelimiteerd budget en een eigen vliegtuig.

Dankzij de steun van de inmiddels geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini kon de Jordaanse prins in de vorige verkiezingsstrijd rekenen op stemmen van bonden uit Europa, Zuid- en Midden-Amerika. Zij lijken hun aandacht te hebben verlegd naar Infantino en dat maakt Ali in de nieuwe verkiezing een outsider voor de overwinning.

Hij openbaarde in de afgelopen dagen dat de bonden van Egypte en Liberia achter hem staan, wat opnieuw een aanwijzing is dat het Afrikaanse continent niet als blok zal stemmen. Als de FIFA in de komende weken opnieuw wordt opgeschud door arrestaties in het corruptieschandaal, zou dat de campagne van de hervormer een duw kunnen geven.

Laagvliegers

De Franse diplomaat Jérôme Champagne probeerde ook aan de vorige verkiezing mee te doen, maar hij haalde niet de drempel van vijf steunverklaringen. Dat de kandidaatstelling hem nu wel gelukt is, mag al een prestatie van formaat genoemd worden. Op steun uit eigen land hoeft Champagne echter niet te rekenen. De Franse bond zit, tot woede van de oud-assistent van Sepp Blatter, in het kamp van Infantino. Nu de verkiezing dichterbij komt, kan hij ook niet pronken met beloftes uit andere landen.

Hetzelfde geldt voor de Zuid-Afrikaanse zakenman Tokyo Sexwale, die het ook zonder de steun van de Afrikaanse confederatie moet doen. Alom wordt er rekening mee gehouden dat Sexwale zich nog voor de stemming terugtrekt uit de verkiezingsstrijd. Tot nu toe heeft hij die roep weten te weerstaan.

Wereldkaart

Om duidelijker te maken waar de verschillende kandidaten hun stemmen vandaan hopen te halen, heeft de NOS in de afgelopen weken alle openlijke steunverklaringen verzameld. Afgebeeld op een wereldkaart geven ze aan dat veel stemmen al vergeven lijken, maar dat de verkiezingsstrijd nog zeker niet beslist is.

Het blijft de vraag wat die stemverklaringen waard zijn op het moment dat de afgevaardigden in het afgeschermde stemhokje staan. Tijdens de vorige verkiezing kreeg Sepp Blatters tegenkandidaat prins Ali uiteindelijk veel minder stemmen (73 tegenover 133 voor Blatter) dan eerder aan hem beloofd waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl