Minister Schultz bezocht vorige maand de kerncentrale
NOS Nieuws

Schultz: geen zorgen over Belgische kerncentrales

De storingen in Belgische kerncentrales van de laatste tijd geven geen aanleiding tot zorgen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Schultz van Haegen dat de veiligheid voldoende is gewaarborgd.

"De storingen leiden niet tot ongevallen of gevaar voor de omgeving, maar tot een gecontroleerde automatische afschakeling of het opvangen van de storing door een back-up systeem", schrijft ze.

Aandacht van de media

Schultz heeft wel begrip voor de gevoelens van onrust in de grensregio's. De centrales van Doel en Tihange liggen vlak over de grens met Nederland. Nucleaire installaties zijn complex en de aandacht van de media maakt het volgens haar niet altijd duidelijk of er wel of geen gevaar is.

De incidenten van de laatste tijd vonden altijd plaats in het niet-nucleaire deel van de centrales. Er is volgens deskundigen nooit gevaar geweest dat radioactieve straling zou ontsnappen.

Naar aanleiding van de onrust in Zeeland en Limburg bezocht Schultz vorige maand de centrale in Doel bij Antwerpen. Ze heeft de Belgische autoriteiten gevraagd Nederlandse grensgemeenten beter op de hoogte te houden. Die zijn daartoe bereid, schrijft ze.

Geen Nederlandse inspraak

De minister ziet weinig mogelijkheden voor Nederlandse gemeenten en burgers om echt mee te praten over de Belgische kerncentrales. Het langer openhouden van Doel en Tihange is een Belgische aangelegenheid en daarbij is geen Nederlandse inspraak mogelijk.

Alleen bij vergunningsprocedures hebben Nederlandse overheden en burgers de mogelijkheid hun stem officieel te laten horen.

Tijdens het bezoek van Schultz vond ook een gezamenlijke inspectie plaats door de nucleaire inspecties van Nederland en België. Het is de bedoeling dat dat vaker gaat gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl