Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (r) en zijn gezant voor de strijd tegen IS Brett McGurk (l)
NOS Nieuws

Erdogan wil dat VS breekt met Syrische Koerden

De Turkse president Erdogan heeft scherp uitgehaald naar de VS na een bezoek van de speciale Amerikaanse gezant voor de strijd tegen IS aan Koerdische milities in het noorden van Syrië. "Hoe kunnen we dit vertrouwen? Ben ik jouw partner of zijn dat de terroristen in Kobani?", zei hij tegen journalisten, onder meer van de krant Hurriyet.

Strijders van de Koerdische PYD verdreven vorig jaar Islamitische Staat uit de Syrische grensplaats Kobani. Vorige week was president Obama's speciale gezant Brett McGurk daar even op bezoek om met eigen ogen te zien hoe de strijd tegen IS verloopt. De VS ziet de Syrische Koerden als een belangrijke partner in de strijd tegen IS.

VS-gezant McGurk bij het bezoek vorige week aan Koerdische strijders in Syrië

Erdogan is bang dat een Koerdische vrijstaat in het noorden van Syrië een bedreiging voor Turkije zal zijn. Het Turkse leger ​vecht in het zuidoosten van Turkije met strijders van de PKK, een Koerdische beweging die meer autonomie voor de Turkse Koerden nastreeft. Erdogan ziet de PKK en de Syrische PYD als verwante terroristische groepen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde nog eens dat ook de VS de PKK als een terroristische organisatie beschouwt en roept de organisatie op om de wapens neer te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl