Afstudeerceremonie van rechtenstudenten aan de Universiteit Maastricht (2015)
NOS Nieuws

Recordaantal studenten aan Nederlandse universiteit

Nog nooit studeerden er zo veel mensen aan de Nederlandse universiteiten. Dit collegejaar staan 258.054 studenten ingeschreven aan een universiteit. Dat is bijna 2 procent meer dan vorig studiejaar.

De stijging komt door een grote toestroom van internationale studenten, zegt Universiteitenvereniging VSNU. "Daarnaast komt de stijging uit vorige jaren, toen zijn er heel veel studenten begonnen aan de universiteit", zegt Bastiaan Verweij van de VSNU.

Volgens Verweij komen steeds meer Britten in Nederland studeren. "Een aantal jaar geleden is daar het collegegeld enorm verhoogd. Daarom kiezen ze nu massaal voor onze universiteiten." Traditioneel kiezen ook veel Duitsers voor een studie over de grens.

Leenstelsel

De effecten van het leenstelsel lijken mee te vallen voor de universiteiten. Dit studiejaar kunnen nieuwe studenten geen aanspraak meer maken op een basisbeurs, maar kunnen ze alleen geld lenen voor hun studie. "We zien wel dat er dit jaar minder eerstejaars zijn begonnen, maar de daling is minder groot dan verwacht", zegt Verweij.

De populairste studies zijn dit jaar Geneeskunde, Rechten en Psychologie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl