NOS Nieuws

Amsterdamse 'beroepscrimineel' voor de rechter om megapartij cocaïne

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Vastgoedhandelaar Marco P. ontkent dat hij betrokken was bij de invoer van een megapartij cocaïne. In de rechtbank in Amsterdam zei hij dat de beschuldigingen nergens op slaan en dat hij niets met de drugssmokkel te maken heeft.

Het Openbaar Ministerie doet een nieuwe poging een vermeend sleutelfiguur uit het Amsterdamse criminele milieu achter de tralies te krijgen. De 50-jarige P. wordt gezien als een belangrijke speler in de Amsterdamse onderwereld.

Al sinds de jaren tachtig duikt zijn naam op in politieonderzoeken, onder andere om het witwassen van misdaadwinsten. Als vastgoedhandelaar zou hij zaken hebben gedaan met verschillende criminelen, onder wie de vermoorde John Mieremet.

Motorpech

Volgens het Openbaar Ministerie is P. ook betrokken bij de invoer van ruim 4000 kilo cocaïne in 2003. De drugs hadden een straatwaarde van zo’n 200 miljoen euro en waren verstopt op een boot uit Venezuela.

Het schip strandde met motorpech in Vlissingen. Na een tip vond de douane de drugs in een geheim compartiment van de brandstoftank. Het is een van de grootste Nederlandse drugsvangsten ooit.

De bemanning van de boot werd veroordeeld, net als een aantal afnemers van de cocaïne. Later wezen getuigen Marco P. aan als opdrachtgever voor het transport. In 2009 begon justitie een uitgebreid onderzoek.

Zeperd

Deze zaak dient nu, zeven jaar later, voor de Amsterdamse rechtbank. Volgens het OM heeft het horen van getuigen in het buitenland erg veel tijd gekost. Naast P. staan nog drie medeverdachten terecht, mannen uit Zaandam, Hoofddorp en Landsmeer.

Justitie deed al eerder pogingen om 'beroepscrimineel' Marco P. aan te pakken. Het OM eiste in 2010 nog vijf jaar cel wegens witwassen; P. kreeg uiteindelijk twintig maanden. In een zaak rond de invoer van een grote partij cocaïne via de haven van Hamburg, ging de Amsterdammer vrijuit na een fout van justitie. Andere verdachten in deze zaak werden onlangs vrijgesproken.

P.’s advocaat verwacht dat ook de zaak die vanaf vandaag dient, zal uitlopen op "een zeperd" voor het OM. Een strafeis in de zaak wordt later deze maand verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl