Onderzoekers van het zika-virus in Suriname
NOS Nieuws

Erasmus MC onderzoekt zika in Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Vandaag vertrekken onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum (EMC) naar Suriname. Ze gaan samen met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) onderzoek doen naar het zika-virus.

"We werken al langere tijd samen met Rotterdam op het gebied van onderzoek naar hersenvliesontsteking", vertelt internist en epidemioloog Stephen Vreden. "Na de zika-uitbraak hier is het onderzoek uitgebreid naar het zika-virus."

Rotterdamse onderzoekers doen mee aan zika-onderzoek in Suriname

Verlammingsverschijnselen

Stephen Vreden is de 'gastheer' van de Nederlandse onderzoekers. De samenwerking spitst zich volgens hem toe op meerdere aspecten van het virus dat plotseling zo in de belangstelling staat. "We gaan het onderzoek verdiepen naar de mogelijke relatie tussen zika en microcefalie, de geboorteafwijking bij baby’s van wie de moeder tijdens de zwangerschap besmet is geweest met het virus."

"Verder hebben we in Suriname een aantal gevallen meegemaakt van het syndroom van Guillain-Barré, mensen met verlammingsverschijnselen die mogelijk aan zika worden toegeschreven. Ook die relatie gaan we onderzoeken."

Test

Stephen Vreden ziet het bezoek als een mes dat aan twee kanten snijdt. "Iedereen heeft op dit moment baat bij elke stap die er gezet wordt in het onderzoek naar zika." Vreden illustreert zijn stelling met een concreet voorbeeld.

"Op dit moment kan je alleen zika vaststellen als je ziek bent, of kort daarna. Het EMC ontwikkelt een test die zika kan aantonen nadat je ziek geweest bent. Dat komt goed uit, want ex-zika–patiënten hebben we hier genoeg."

Na alle media-aandacht willen veel zwangere vrouwen zich laten testen.

John Codrington, hoofd laboratorium AZP

In Suriname heerst op dit moment een zika-epidemie. John Codrington, hoofd van het laboratorium van het AZP, verwacht dat zeker een op de drie Surinamers met het virus besmet zal worden. "We zien een sterke toename van het aantal tests op het virus", zegt Codrington.

"Zwangere vrouwen bij wie de symptomen van zika zich al langere tijd geleden hebben geopenbaard willen zich nu, na alle aandacht in de media, laten testen. Maar op dit moment is het moeilijk om te zien of ze de virusziekte werkelijk hebben gehad."

"Een test zoals die door de Nederlanders wordt ontwikkeld zou een stap vooruit zijn in het volgen van risicovolle zwangerschappen", vult Vreden aan. "Er zijn nog geen vrouwen in Suriname bevallen die het virus gehad hebben. Het is daarvoor nog te vroeg. De eerste besmettingsgevallen zijn in Suriname namelijk pas in september vorig jaar vastgesteld."

Dengue en chikungunya

Vrouwen uit de risicogroep worden op dit moment met regelmatig echo-onderzoek extra in de gaten gehouden. Tot nu toe zijn daarbij geen afwijkingen aan de schedels van de ongeboren kinderen vastgesteld.

In Suriname heerst allerminst paniek. Toch zijn er in het land de afgelopen weken vier mensen overleden die zika hadden. Onder hen een 75-jarige Nederlandse toerist. "Ja, ze hádden zika, maar dat wil niet zeggen dat ze eraan overleden zijn", merkt Codrington nadrukkelijk op.

"We moeten alles in perspectief blijven zien. Ieder jaar overlijden er mensen aan griep. In Suriname gingen uitbraken van dengue en chikungunya deze epidemie voor. Ook die ziektes maakten hun slachtoffers. De ziekteverschijnselen van dengue en chikungunya zijn bovendien veel heviger dan die van zika."

Meer vertellen

Vanwaar dan nu zoveel internationale aandacht voor zika? Het antwoord op die vraag is voor het hoofd van het AZP-lab eenvoudig: omdat er voor zika internationale waarschuwingen zijn uitgegaan vanwege de mogelijke gevolgen voor ongeboren baby’s.

Een deel van de groep Nederlandse onderzoekers blijft de komende maanden in Suriname om te helpen met het verzamelen en analyseren van de data.

Intussen gaat het onderzoek naar meningitis gewoon door. "De uitkomsten daarvan kunnen nog wel even op zich laten wachten", denkt Vreden. "Maar over het zika-onderzoek kunnen we waarschijnlijk over zes tot negen maanden waarschijnlijk wel wat meer vertellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl