Bloemen voor Regeni bij de Italiaanse ambassade in Cairo
NOS Nieuws

Verontwaardiging over moord Italiaanse student Caïro groeit

De moord op een Italiaanse student in Caïro zal waarschijnlijk onderwerp van gesprek zijn tijdens overleg tussen Egypte en Amerika later deze week. Dat meldt The New York Times.

Het lichaam van de Giulio Regeni werd deze week gevonden langs een grote weg in een voorstad van de Egyptische hoofdstad. Hij was zwaar mishandeld.

Regeni was student aan de universiteit van Cambridge in Engeland. In Egypte volgde hij colleges aan de Amerikaanse universiteit in die stad en deed hij onderzoek naar informele vakbonden.

Weinig respons

Italië is woedend over de brute moord en eist van autoriteiten in Egypte dat de moordenaars worden berecht. Italiaanse rechercheurs zijn al in Egypte aangekomen om onderzoek te doen. Caïro heeft medewerking toegezegd.

Aanvankelijk kregen de Italiaanse autoriteiten weinig respons van de Egyptenaren toen Regeni na 25 januari vermist bleek.

In Egypte verdwijnen er geregeld activisten. In de afgelopen jaren waren dat er al meer dan 300. Mensenrechtenorganisaties wijzen met de vinger naar de Egyptische politie. Vaak blijken de vermisten later in de gevangenis te zitten. Zeker vijf bleken er in 2015 vermoord.

Al dagen dood

De VS is verontrust over het toenemende politiegeweld in Egypte. Sinds het aantreden van president Sisi werken de VS en Egypte nauw samen tegen het terrorisme in de regio. Caïro krijgt per jaar zo'n 1,3 miljard dollar (1,2 miljard euro).

Dit weekend is het lichaam van Regini naar Rome gebracht. Uit eerste resultaten van de Italiaanse autopsie blijkt dat Regeni gestorven is nadat zijn nek was gebroken.

Volgens Italiaanse media zou uit het rapport ook blijken dat Regeni al dagen dood was, voordat hij werd gevonden. Over een paar dagen zal het autopsierapport openbaar gemaakt worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl