​Het aquarel 'Stadtansicht Gumpoldskirchen' van Adolf Hitler
NOS Nieuws

Aquarellen Hitler brengen 40.000 euro op

Een veiling van zestien aquarellen die zijn geschilderd door nazidictator Adolf Hitler hebben op een veiling 40.000 euro opgebracht.

In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog, dus ver voor hij leider van de nationaal-socialistische NSDAP werd, leefde Hitler als kunstschilder in Wenen. Hij had geen succes. De kunstacademie wees hem in 1907 en 1908 af en niemand wilde zijn werk kopen.

Inmiddels is zijn werk gewild bij verzamelaars. Zijn schilderijen werden al vaker geveild in Neurenberg, niet alleen de stad waar de nazi's hun partijdagen hielden, maar ook bekend van het Proces van Neurenberg. Daar werden vlak na de oorlog kopstukken als Göring, Speer en Seyss-Inquart berecht.

De aquarellen die nu zijn geveild komen uit de collectie van een Oostenrijkse pastorie en uit privé-verzamelingen. Ze zijn gemaakt tussen 1904 en 1925 en zijn gesigneerd. Een stadsgezicht van Dresden, de Oost-Duitse stad die in 1945 grotendeels werd verwoest bij een bombardement van de geallieerden, bracht 5500 euro op.

Verzamelaars, geen nazi's

Hoewel voor de verkoop van parafernalia met hakenkruizen en andere symbolen van het nazisme een verbod geldt in Duitsland, kan het werk van Hitler er vrijelijk worden verkocht. Sinds vorige maand kan ook het boek Mein Kampf weer worden verhandeld in Duitsland. Toen verscheen een wetenschappelijk editie van het werk.

Over de echtheid van de schilderijen wordt vaak getwijfeld. Aangezien er geen betrouwbare catalogus bekend is, kan het zijn dat veel werk vals is. Volgens experts zijn de aquarellen die nu zijn geveild echt.

Het veilinghuis in Neurenberg benadrukt dat ze zijn gekocht door kunstverzamelaars en niet door neonazi's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl