Nepalese en Indiase omstanders kijken naar een vrachtwagen die de grens passeert in het gebied dat tot voor kort geblokkeerd was
NOS Nieuws

Burgers doorbreken blokkade bij grens India-Nepal

Voor het eerst in maanden zijn vrachtwagens de grens tussen India en Nepal gepasseerd. Nepalese en Indiase burgers doorbraken dit weekend de grensblokkades die waren opgeworpen door demonstranten. Daardoor kan Nepal weer worden voorzien van medicijnen, benzine en andere schaarse goederen.

De grens werd sinds september vorig jaar geblokkeerd door Madhesi, een etnische minderheid in Nepal met een Indiase oorsprong. De demonstranten hadden tenten gebouwd op de grens, naar eigen zeggen omdat ze in Nepal gediscrimineerd worden. Door de demonstraties in het grensgebied konden duizenden vrachtwagens met goederen bestemd voor Nepal niet doorrijden.

Dit weekend verwijderden Nepalezen en Indiërs uit dorpen in het grensgebied de tenten van de Madhesi. "Zij werkten samen en zijn erin geslaagd om de blokkade te doorbreken. Dat is iets wat de politie de afgelopen maanden niet is gelukt", zegt correspondent Joeri Boom. "Helaas hebben de Nepalezen en Indiërs daar wel geweld bij gebruikt."

De meerderheid van de Madhesi lijkt zich te hebben neergelegd bij de nieuwe grondwet.

Joeri Boom, correspondent

De blokkade is waarschijnlijk nog niet helemaal opgeheven. De demonstranten keren mogelijk terug. "Maar er protesteerden nog maar een paar radicale betogers", vertelt Boom. "De meerderheid van de Madhesi lijkt zich te hebben neergelegd bij de nieuwe grondwet."

Nepal beschuldigde in oktober India ervan achter de actie te zitten. De regering sprak van een onofficiële economische blokkade. Volgens de Nepalese regering wilden Indiase grensofficieren de vrachtwagens niet doorlaten. India sprak dat tegen. De regering in New Delhi zei dat de vrachtwagenchauffeurs te bang waren om verder te gaan.

India zou de blokkade hebben opgeworpen in reactie op een nieuwe grondwet in Nepal, die de Madhesi zou discrimineren. De etnische minderheid protesteert sinds augustus op verschillende manieren tegen de gewijzigde grondwet. Bij de demonstraties zijn zeker vijftig mensen om het leven gekomen.

Volgens de nieuwe grondwet moeten de Madhesi verspreid worden over zeven districten. Door deze maatregel zou de etnische minderheid in elk district ondervertegenwoordigd zijn en dus nauwelijks aanspraak maken op politieke macht. "De Madhesi zijn bang dat ze door andere bevolkingsgroepen zullen worden overheerst", zegt Boom.

Wederopbouw

Door de protestactie aan de grens lag een groot deel van de invoer uit India stil. Sinds de zware aardbevingen in april vorig jaar zijn handelsroutes naar China geblokkeerd. De weg bij het grenspunt dat was geblokkeerd, is een van de weinige verharde wegen tussen India en Nepal.

Er was in Nepal een groot tekort aan medicijnen, benzine en andere goederen ontstaan. Ook werd het verlenen van noodhulp aan Nepal bemoeilijkt. Mede door de blokkade lag de wederopbouw van het land na de aardbevingen, grotendeels stil.

"Dat was een enorm probleem", zegt Boom. "Dat is ook waarom dit protest niet alleen Nepal raakt, maar ook al die mensen die geld hebben gegeven voor noodhulp voor het land. De hulporganisaties hebben brandstof nodig om hun werk te kunnen doen. De hulpverlening komt nu allemaal weer langzaam op gang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl