Vuurwerk in HongKong, 1 januari 2016
NOS Nieuws

Chinezen kopen minder vuurwerk

In China is in de aanloop naar Nieuwjaar veel minder vuurwerk verkocht dan andere jaren. Shanghai en honderden kleinere steden hebben vuurwerk in het centrum verboden. In Peking roepen de autoriteiten de bevolking op het afsteken van vuurwerk te matigen.

In de Chinese hoofdstad is maar half zoveel vuurwerk verkocht als vorig jaar, toen de vuurwerkverkopen ook al flink terugliepen.

De dalende verkopen en de verboden zijn vooral het gevolg van de groeiende zorgen over de luchtvervuiling. In Shanghai staan op het afsteken van vuurwerk tijdens Nieuwjaar boetes van bijna 100 euro. Meer dan 300.000 vrijwilligers helpen de autoriteiten de naleving van het vuurwerkverbod af te dwingen.

Smog

In Peking zullen de autoriteiten alsnog een vuurwerkverbod afkondigen als de smog te zwaar wordt. Om te voorkomen dat dat gebeurt, is de bevolking op allerlei manieren gewaarschuwd. Zo hangen in de metro posters van een teddybeer met vuurwerk en een gasmasker. Ook waarschuwen de autoriteiten via borden op straat en via de sociale media voor de gevolgen van vuurwerk.

Het Chinese nieuwe jaar, het jaar van de aap, begint morgen. De nieuwjaarsfeesten kunnen dagen duren. De afnemende populariteit van het vuurwerk is vooral een grootstedelijk verschijnsel. Op het platteland lijkt het vuurwerk onverminderd populair.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl