NOS Nieuws

VN-Veiligheidsraad vandaag nog bijeen over Noord-Korea

De VN-Veiligheidsraad komt vandaag nog in spoedzitting bijeen. De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hebben daar een verzoek voor ingediend. De vergadering zou om 17.00 uur Nederlandse tijd plaats moeten vinden.

Aanleiding om de VN-Veiligheidsraad bijeen te roepen zijn zorgen over de lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea. Volgens de Zuid-Koreaanse minister van Defensie is de lancering een overtreding van een VN-resolutie die Noord-Korea verbiedt om langeafstandsraketten te testen.

Onacceptabel

De Japanse premier Abe noemt de lancering onacceptabel. "We kunnen dit absoluut niet toestaan. We zullen er alles aan doen om de veiligheid van het volk te waarborgen", aldus Abe in een eerste reactie.

De VS roept de internationale gemeenschap op om Pyongyang duidelijk te maken dat de lancering niet zonder consequenties kan blijven. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Susan Rice noemt de rakettest een "serieuze bedreiging".

Spijtig

China noemt de Noord-Koreaanse stap "spijtig". Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken roept alle partijen op voorzichtig te zijn, en geen stappen te ondernemen die de spanningen in de regio verder laten oplopen.

Rusland heeft gezegd dat Pyongyang met de raketlancering de veiligheid in de regio in gevaar heeft gebracht. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vooral de veiligheid van Noord-Korea zelf nu op het spel. Hij zei dat de lancering vraagt om een duidelijk tegengeluid.

Volgens Moskou heeft Noord-Korea opnieuw minachting getoond voor de normen van het internationale recht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl