De muur langs de Turks-Syrische grens
NOS Nieuws

Turkije houdt grens met Syrië dicht, maar hoelang nog?

Tienduizenden Syriërs proberen weg te komen uit hun thuisland, maar de grens met Turkije bij Kilis is voorlopig dicht. Waar vluchtelingen tot vorig jaar nog relatief eenvoudig de grens in het dunbevolkte grensgebied konden oversteken, is nu een betonnen muur van drie meter hoog gebouwd. Aan de Turkse kant staan waarschuwingsborden, met symbolen van gewapende militairen. Niemand mag Syrië in of uit.

De hekken bij de enige officiële grenspost in het gebied zijn gesloten. "De Turkse regering zegt dat de deur open blijft voor mensen in nood", zegt NOS-correspondent Lucas Waagmeester, die de hele dag in het grensgebied was. "Zo worden gewonden wel doorgelaten."

Maar 'gewone' vluchtelingen komen Turkije nauwelijks nog in. Aan de Syrische kant wachten volgens de gouverneur van Kilis zo'n 35.000 mensen op de doortocht. Toelaten wil hij ze voorlopig niet; wel worden er vrachtwagens vol tenten naar Syrië gestuurd.

'Turkije veel strikter in het toelaten van vluchtelingen'

Aanleiding voor de bouw van de muur op de grens is dat ook terreurgroepen de 'lekke' grens gebruikten. Om hen te dwarsbomen, zijn barrières opgeworpen en wordt de grens nu veel beter gecontroleerd. De enkeling die er door glipt, wordt volgens omwonenden vaak alsnog opgepakt.

"Turkije is dus veel strikter geworden in het doorlaten van vluchtelingen", zegt Waagmeester. "Maar als de vluchtelingenstroom uit Aleppo echt gaat aanzwellen en er acuut gevaar dreigt voor de mensen die nu nog aan de Syrische kant vastzitten, gaan de hekken bij de grens toch weer open."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl