Het reddingswerk na de aardbeving in Tainan, Taiwan
NOS Nieuws

Nog veel vermisten na aardbeving Taiwan

Na de aardbeving van gisteren in de Taiwanese stad Tainan worden nog zeker honderd mensen vermist. In het getroffen gebied is het nu nacht, maar het zoeken gaat desondanks door. Er zijn honderden militairen ingezet.

De aardbeving heeft aan zeker 12 mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers vielen in een gebouw van 17 verdiepingen dat als een accordeon ineen werd geschoven. Onder het puin van de flat zijn elf lichamen geborgen. Het reddingswerk is lastig doordat een deel van het gebouw in de zachte ondergrond is weggezakt.

Uit het gebouw zijn 247 overlevenden gehaald. Officieel staan er 256 mensen geregistreerd als bewoners, maar het is niet duidelijk hoeveel er waren op het moment van de beving. Het Chinese Nieuwjaar komt er aan en veel Chinezen gaan dan terug naar hun geboortedorp.

Reddingswerk Taiwan vordert moeizaam

De beving in Taiwan had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter en vond 's nachts plaats op een diepte van tien kilometer. Dat is vrij ondiep, waardoor de schade relatief groot is.

De Taiwaneees, Lin Bao-gui, een autohandelaar, lag in bed. "Het huis begon te trillen. Eerst horizontaal en later begon het zijdelings te bewegen. Toen ik een harde knal hoorde, sprong ik uit bed. Het gebouw stortte in."

Reddingswerkers doorzoeken het puin minutieus. Met markeringstekens geven ze aan waar ze al geweest zijn. Reddingswerker Liu wen-bin vond meerdere lichamen van slachtoffers. "Op de bovenste verdiepingen vonden we vijf mensen. Eén lag in bed en was al dood. We vonden mensen in de douche en in een slaapkamer."

Ring van Vuur

Taiwan valt binnen de zogenoemde Ring of Vuur. Dat is een hoefijzervormig gebied rond de Grote Oceaan met veel seismische activiteit.

Het eiland wordt vaker getroffen door aardbevingen. In 1999 kostte een beving met een kracht van 7,3 het leven aan 2400 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl