Een gekapte populier in Baarn
NOS Nieuws

Nieuwe bestemmingen voor minder populaire populier

De populier: wie kent 'm niet. Jarenlang was de boom een icoon in het Hollandse landschap. Nu is hij steeds minder te zien.

Het hout van de populier werd vroeger gebruikt voor onder meer de klompen- en luciferindustrie. Sinds er in Nederland nog maar weinig klompen en lucifers worden gemaakt, is er geen bestemming voor het hout. Daarom wordt de populier steeds minder geplant.

In de jaren 70 werden er nog rond de 1 miljoen nieuwe bomen geplant per jaar. Inmiddels gaat het om nog maar circa 40.000 nieuwe populieren per jaar. Staatsbosbeheer wil hier verandering in brengen en stimuleert de aanplant van nieuwe populieren, maar dan voor meubels, vloeren, kisten, keukens en zelfs surfplanken.

Een surfplank van populierenhout is veel sterker, en je hebt een beter gevoel met het water.

Simon Davids van MacSurf

"Populierenhout staat een beetje bekend als het lelijke eendje van het hout", zegt Imke Boerma van Staatsbosbeheer. Daarom wil de organisatie laten zien dat er veel meer kan met populierenhout. Het bedrijf MacSurf van Simon Davids maakt daarom in opdracht van Staatsbosbeheer een surfboard van populierenhout.

"Omdat het een snelgroeiende houtsoort is, denkt men dat de kwaliteit van het hout minder is", zegt Davids. "Het tegendeel is waar. Een surfplank van kunststof gaat soms maar één seizoen mee, eentje van populierenhout een heel leven."

"Een surfplank van populierenhout is veel sterker, en je hebt een beter gevoel met het water." Dat komt doordat het populierenhout minder dempt, dan het schuim dat in een kunststof surfplank zit.

De populier wordt weer populair

In Brabant, populierenprovincie bij uitstek, maakt de Brabantse Populieren Verenging zich hard voor de toekomst van de boom. De vereniging bestaat al 52 jaar en bekijkt met meerdere partijen of het hout een nieuwe bestemming kan krijgen.

"Dat bomen omvallen is eigenlijk nog de enige reden om ze te kappen. Het wordt onveilig omdat hij weleens kan afbreken terwijl er een fietser onderdoor fietst", zegt Job Wittens van de vereniging.

Verdwijnen ondenkbaar

Wittens vindt het ondenkbaar als de boom uit het landschap zou verdwijnen. "Als je kijkt naar de ontstaansgeschiedenis zie je dat die boom is verbonden aan de economie en aan de samenleving."

"En als je kijkt naar de waarde van deze boom voor de biodiversiteit dan zie je dat het een habitat is voor bijvoorbeeld insecten, paddenstoelen en vogels. Dus zowel ecologisch, cultuurhistorisch als landschappelijk is het een topper in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl