De U.S.S. Enterprise uit elkaar gehaald voor de restauratie
NOS Nieuws

Starship Enterprise terug naar de garage

Het is misschien niet het meest blitse sterrenschip uit de Star Trek-franchise, maar het is wel het originele model dat werd gebruikt voor de eerste televisieserie, eind jaren zestig. Vijftig jaar later is de U.S.S. Enterprise aan een restauratie toe.

Het model is in alle 79 afleveringen van de originele serie tussen 1966 en 1969 gebruikt. In de loop der jaren is het schip verschillende keren opnieuw geverfd tijdens eerdere opknapbeurten. Zo kreeg het in 1991 nog een groenige deklaag.

Röntgenonderzoek

Het Smithsonian National Air and Space Museum wil het model, zo groot als een kleine auto, nu precies in de kleuren schilderen die het had tijdens het tweede seizoen van Star Trek in 1967, toen het sterrenschip op TV zijn definitieve uiterlijk had gekregen.

De restaurateurs hebben het hele model uit elkaar gehaald om te bepalen in welke staat ze verkeren, onder meer röntgenonderzoek. Sommige onderdelen worden nauwelijks nog bij elkaar gehouden door de oude lijm.

  • Smithsonian National Air and Space Museum
    De Enterprise NCC-1701 in de jaren zestig
  • Smithsonian National Air and Space Museum
    Een van de restaurateurs test de nieuwe kleur voor de schotel
  • Smithsonian National Air and Space Museum
    De oude lijm kan de delen van het schip nauwelijks nog bij elkaar houden
  • Smithsonian National Air and Space Museum
    Met een röntgenapparaat analyseert conservator Ariel O'Connor de staat van het metaal
  • Smithsonian National Air and Space Museum
    Medewerkers testen de nieuwe LED-verlichting

Ook vervangen de restaurateurs de lampjes met LED-verlichting. "Die kunnen we zo programmeren dat ze precies de originele lichteffecten kunnen nabootsen, maar dan zonder de kapotte gloeilampen, de extreme hitte en de motorproblemen waar de originele lichtinstallatie mee kampte", vertelt museumconservator Ariel O'Connor. "Een prachtige oplossing om de gondels mee te verlichten en tegelijkertijd de veiligheid te garanderen."

Na het restauratiewerk keert de U.S.S. Enterprise terug naar de permanente tentoonstelling van het Smithsonian National Air and Space Museum, op tijd voor de veertigste verjaardag van het museum in juli en het 50-jarig bestaan van Star Trek in september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl