Iraanse vrouw meldt zich aan als kandidaat voor de parlementsverkiezingen
NOS Nieuws

Afgewezen gematigde kandidaten Iran toch op kieslijst

Aan de Iraanse parlementsverkiezingen van 26 februari mogen ook 1500 kandidaten meedoen die eerder waren afgewezen. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om kandidaten die sympathiseren met de gematigde president Hasssan Rohani.

De aartsconservatieve Raad van Hoeders, die de kieslijst moet goedkeuren, sprak eerder een veto uit over een groot aantal kandidaten voor het parlement. Volgens gematigde partijen zouden slechts dertig van de 3000 hervormingsgezinde kandidaat-parlementariërs aan de stembusgang mogen meedoen.

Signaal

President Rohani vroeg de Raad van Hoeders om een heroverweging van de kieslijst, om de burgers het signaal te geven dat de verkiezingen niet gemanipuleerd worden.

Uit de definitieve kandidatenlijst blijkt dat de geestelijke raad inderdaad van oordeel is veranderd. In totaal dingen 6200 kandidaten mee naar een plek in het 290 zetels tellende parlement.

Onlangs werden de internationale economische sancties tegen Iran opgeheven, in ruil voor de afbouw van het Iraanse nucleaire programma. Daardoor hebben veel Iraniërs meer vertrouwen in de toekomst en daar zouden de hervormers van kunnen profiteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl