Arber Zeneli juicht na doelpunt
NOS Voetbal

Arber Zeneli, pareltje uit 'het klasje van Klas'

Hij kwam binnen als 'de Zweedse Messi'. Inmiddels spreken de supporters van sc Heerenveen van 'de nieuwe Abe'. De vraag is welke last zwaarder weegt.

De 20-jarige Arber Zeneli zit er niet mee. "Ik ben een snelle technische speler die van acties maken houdt", vertelde de vleugelspeler op de website van sc Heerenveen bij zijn introductie. Hij lacht: "Type-Sam Larsson, inderdaad."

Zeneli geeft visitekaartje af

Met twee acties in een week maakte Nederland kennis met de buitengewone klasse van de in Zweden geboren Kosovaar. Bij zijn debuut tegen Willem II bracht hij Heerenveen terug in de wedstrijd met een subtiele voetbeweging. Met Messi-achtig overzicht duwde hij de bal met rechts binnenkant voet in de verre kruising.

Een week later besliste hij de Friese derby in Leeuwarden met een geweldige uithaal na een Abe-achtige dribbel. Met links, zijn zwakke been.

Bij Heerenveen hebben veel goede spelers gespeeld. Vooral veel Zweedse.

Arber Zeneli

Zweedse toppers

Geen wonder dat Zeneli al lang op de radar stond van scouts uit heel Europa. Het werd sc Heerenveen, waar hij voor 3,5 jaar tekende. Zeneli is de elfde Zweed in de clubhistorie.

"FC Groningen en PSV zouden geïnteresseerd zijn, maar alleen sc Heerenveen werd concreet", vertelt Zeneli. "Het is een mooie club met een rijke historie. Hier hebben veel goede spelers gespeeld. Vooral veel Zweedse. Simon Thern, Sam Larsson, Marcus Allbäck..."

Arber Zeneli bij Elfsborg

Dan vergeet hij nog Lasse Nilsson, zijn ploeggenoot bij Elfsborg. Ook de Deense doelman van Elfsborg, Kevin Stuhr Ellegaard, heeft een verleden bij de Friese club.

Geen wonder dat hij in Friesland neerstreek. Tot genoegen van trainer Foppe de Haan. "Ze noemen hem de Zweedse Messi, dus dat belooft wat", glunderde De Haan in de winterstop. "Zonder gekheid: hij kan links- en rechtsbuiten spelen. Het is een bijzonder joch."

Klasje van Klas

Bij Elfsborg wordt Arber Zeneli gezien als een van de beste leerlingen uit 'het klasje van Klas'. Die Klas is Klas Ingesson, 57-voudig Zweeds international en halve finalist op zowel het EK (1992) als het WK (1994). Tussen beide toernooien droeg de mannetjesputter 14 keer het shirt van PSV.

  • Pro Shots
    Klas Ingesson als trainer van Elfsborg
  • EPA
    Klas Ingesson aan de bal bij het EK in 1992 in Zweden.

Ingesson nam Zeleni onder zijn hoede in de jeugd van IF Elfsborg. Toen Ingesson hoofdtrainer werd in oktober, gunde hij de 17-jarige Zeneli zijn debuut op het hoogste niveau. Samen wonnen ze de beker. Maar toen werd Ingesson ziek. De leukemie had hem ingehaald. Klas Ingesson overleed op 29 oktober 2014, pas 46 jaar.

Drie dagen later maakte Arber Zeneli zijn eerste doelpunt in de Zweedse hoogste klasse op bezoek bij Brommapojkarna. Alsof hij wist dat zijn moment gekomen was om te schitteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl