NOS Sport

Schippers op jacht naar toptijd op 60 meter

Schippers op jacht naar toptijd op 60 meter

Dafne Schippers was in 2015 de koningin van de sprint in de buitenlucht. Kan de wereldkampioene op de 200 meter die status ook bevestigen in de hal? Zaterdag begint de sportvrouw van het jaar in Karlsruhe aan haar indoorseizoen. De grens van 7 seconden lonkt op de 60 meter.

"Ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten. Ik denk dat ik er klaar voor ben. Wat de tijd gaat worden, zien we wel", blikt ze in de Duitse stad vooruit.

WK indoor

Schippers wil over zes weken schitteren bij de WK indoor. Daar wil ze pieken. Het Nederlands record op de 60 meter staat sinds 1986 op naam van Nelli Cooman. Destijds was de 7,00 een wereldrecord. "Ik ben niet heel erg bezig met het record", zegt de atlete, die haar persoonlijk record vorige winter op 7,05 bracht. Dat was toen goed voor de Europese indoortitel.

"Je hoopt altijd een persoonlijk record te verbeteren", zegt ze over haar ambitie in de hal. "En je wilt je beste prestatie op het juiste moment neerzetten", kijkt ze al met een schuin oog naar de wereldtitel in Portland, in maart. "Dat is mijn doel de komende weken."

De start is cruciaal op de sprint, zeker als de afstand slechts 60 meter is. Schippers heeft er in de wintermaanden hard aan gewerkt. Vorig jaar, toen ze in de winter nog alle onderdelen van de meerkamp trainde, maakte ze gemiddeld per trainingssessie drie tot vier starts. Deze winter was dat acht tot tien.

Het draait vooral om de eerste twee passen. "Dat klinkt heel simpel, maar is moeilijk. De pas uit het startblok moet sneller zijn. Het eerste been moet sneller naar de grond en dat is moeilijk. Je doet het zonder erbij na te denken. Het is iets dat je moet zien en voelen. Moeilijk, maar leuk om aan te werken."

De wedstrijd van Dafne Schippers is zaterdagavond te zien bij Studio Sport, NPO1, 23.35 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl